U mnie już po zimie! Na stole wydmuszki czekają na zanurzenie w kolorowych farbach, przepisy na mazurki wielkanocne ustawiają się w kolejce do publikacji, moja siostra przygotowuje pomysły na lekkie słodkości dla wszystkich , którzy myślą o wiosennej diecie.
Dziś ostatnie dwa przepisy w zimowej tematyce. Przepisy pachnące cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową ,dla wszystkich tych, którzy piernik kochają nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Dlaczego zabieram się za pisanki i skąd u mnie w lutym mazurki? O tym już za kilka dni!
Trufle
piernikowe:
Składnik na 20 szt
Czas wykonania : około 20 min plus
zastyganie masy
200 g gorzkiej czekolady
200 g masy kajmakowej
200 g powideł śliwkowych
20 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
kakao i przyprawa do piernika do
obtoczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do
miseczki i ustawić nad parą wodną do czasu, kiedy czekolada się
rozpuści. Składniki wymieszać i odstawić do zastygnięcia.
Z zastygniętej masy formować trufle i
obtaczać w wymieszanymi kakao z przyprawą piernikową.
Mus
piernikowy
Składniki
na około 4 – 6 porcji
Czas
przygotowania 20 min plus zastyganie
3
żółtka
1
jajko
30 g
cukru
40 g
gorzkiej czekolady
1,5
łyżeczki żelatyny
około
30 ml zimnej wody
30 g
ulubionego likieru np. śliwkowego ewentualnie rumu lub miodu pitnego
80 g
pokruszonych pierniczków
łyżeczka
przyprawy do piernika
250 g
zimnej śmietany kremówki 30 %
bita
śmietana do dekoracji.
Ubić
żółtka i jajko z cukrem do powstania piany.
Czekoladę
rozpuścić nad parą wodną i dodać do ubitych jajek cały czas
miksując.
Żelatynę
namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w gorącym
likierze i dodać do masy jajeczno- czekoladowej.
Śmietanę
kremówkę ubić z przyprawą do piernika, wymieszać z pokruszonymi
pierniczkami i wmieszać delikatnie do wcześniej przygotowanego
kremu.
Włożyć
do pucharków i umieścić w lodówce.
Serwować
z bitą śmietaną.
Przepisy pojawiły się w czasopiśmie Cukiernictwo
Wyglądają pyyysznie!
OdpowiedzUsuńNo takie smakowite pożegnanie zimy to rozumiem :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności:) muszę sobie w niedzielę zrobić coś takiego na deser:) Mam nadzieje, że skutecznie zima odejdzie w najbliższym czasie bo mam jej już dość:P
OdpowiedzUsuńJaka rozpusta! Coś idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńI trufle, i mus zapowiadają się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze troszkę używam cynamonu, ale też powoli zaczynam myśleć o ciastach bardziej wiosennych :)
Uwielbiam klimat bożonarodzeniowy i myślę, że jest to doskonały sposób na jego przedłużenie. Obie propozycje prezentują się niezwykle smakowicie.
OdpowiedzUsuń