środa, 9 kwietnia 2014

Penne alla pirata z oliwkami i kaparami


Kilka lat temu, znajomy właściciel restauracji przyrządził to proste danie podczas kolacji urodzinowej mojego męża. Pamiętam jak obserwowałam przygotowania i zastanawiałam się czy kiedykolwiek nauczę się gotować. Okazało się, że w kuchni radzę sobie całkiem nieżle i teraz makaron pirata prezentuję Wam, spróbujcie bo warto!



Składniki na 2 porcje:

  • około 200 gr. makaronu penne Malma
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • około 10 czarnych oliwek
  • około 10 kaparów ( jeśli są przechowywane w soli to należy je wcześniej przepłukać)
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazyli
  • około 1 łyżeczki parmezanu i pecorino romano( opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól


  1. Makaron wrzucić do gotującej się i posolonej wody.
  2. Oliwę i masło podgrzać na patelni, dodać czosnek i podsmażyć, aż osiągnie złoty kolor.
  3. Usunąć czosnek, dodać przekrojone na pół pomidorki i smażyć przez kilka minut.
  4. Dodać kapary i oliwki, podsmażyć kilka minut.
  5. Dodać ugotowany makaron, posypać parmezanem i pecorino romano oraz dodać listki bazyli.
  6. Smacznego!


2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails