Kilka lat temu, znajomy właściciel restauracji przyrządził to proste danie podczas kolacji urodzinowej mojego męża. Pamiętam jak obserwowałam przygotowania i zastanawiałam się czy kiedykolwiek nauczę się gotować. Okazało się, że w kuchni radzę sobie całkiem nieżle i teraz makaron pirata prezentuję Wam, spróbujcie bo warto!
Składniki na 2 porcje:
- około 200 gr. makaronu penne Malma
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- około 10 czarnych oliwek
- około 10 kaparów ( jeśli są przechowywane w soli to należy je wcześniej przepłukać)
- łyżka masła
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków bazyli
- około 1 łyżeczki parmezanu i pecorino romano( opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- Makaron wrzucić do gotującej się i posolonej wody.
- Oliwę i masło podgrzać na patelni, dodać czosnek i podsmażyć, aż osiągnie złoty kolor.
- Usunąć czosnek, dodać przekrojone na pół pomidorki i smażyć przez kilka minut.
- Dodać kapary i oliwki, podsmażyć kilka minut.
- Dodać ugotowany makaron, posypać parmezanem i pecorino romano oraz dodać listki bazyli.
- Smacznego!
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczne ;)
OdpowiedzUsuń