Ostatnio miałam przyjemność wziąść udział w warsztatach kuchni francuskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi zupę krem z pora i ziemniaków.Troszkę ją zmodyfikowałam dodałam prażone migdały oraz rzeżuchę i okazało się, że krem wspaniale komponuje się z makaronem.I tak na obiad jadłam zupę, a mój mąż swój ulubiony i niezastąpiony makaron!A Wy którą wersję wybierzecie?
- 400 gr. pora
- 400 gr. ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- około 400 ml wywaru z warzyw
- sól
- pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
- troszkę rzeżuchy
- 2 ząbki czosnku plus 2 łyżki oleju z oliwek (do makaronu)
- 100 gr. na osobę makaronu penne Malma
- Pora posiekać i zeszklić na patelni.Ziemniaki pokroić w kosteczkę.
- Ziemniaki i pora umieścić w garnku i dodać wywar z warzyw.
- Gotować , aż ziemniaki zmiękną.
- Zmiksować w mikserze do uzyskania kremu ( ewentualnie dodać jeszcze trochę wywaru).
- Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową.
- Posypać prażonymi płatkami i rzeżuchą.
- Podawać jako zupę lub...
- Na oliwie podsmażć czosnek , aż uzyska złoty kolor.
- Wyciągnąć czosnek i dodać krem z porów i ziemniaków, około 100 ml.
- Dodać ugotowany makaron, posypać płatkami migdałów i rzeżuchą,można posypać również parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz!