Baba' (Babba') typowy deser z Neapolu, który ma polskie korzenie. Twórcą deseru był polski król Stanisław Leszczyński. Baba' czyli nasza babka ponczowa z Polski powędrowała do Francji. Następnie dzięki włoskim cukiernikom przybyła do Neapolu, gdzie zrobiła prawdziwą furrorę i stała się najsławniejszym deserem tego regionu. Baba' najczęściej występuje w dwóch formach przedstawionych na zdjęciu. Małe pojedyńcze porcje piecze się w pojedyńczych foremkach w kształcie podobnym do szklanek ( ich zdjęcie umieszczę jutro na profilu fb).
Większe są pieczone w formach podobnych do tych ,których używamy w Polsce do pieczenia naszych babek.
Baba' nasączone są ponczem na bazie rumu lub limoncello i serwowane z owocami i bita śmietaną.
Polecam baba' na Wielkanoc!
Za przepis dziękuję wspaniałemu szefowi kuchni Giuseppe zwanym Maradoną!
Na 12 pojedyńczych babeczek lub jedną dużą:
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)
- 300 gr. mąki pszennej
- 50 gr. miękkiego masła
- 80 gr. cukru
- 5 jajek
- 25 gr. drożdży
- szczypta soli
- Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru i około 2 łyżki ciepłej wody i odstawić na około 15- 20 min.
- W misce miksera umieścić mąkę, masło, jajka, cukier i sól.
- Wymieszać krótko mikserem ( hak do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręcznie).
- Dodać drożdże i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz.
- Po tym czasie wymieszać jeszcze raz i przełożyć do foremek.
- Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny.
- Piec w temp. 180 st. przez około pół godz. w małych foremkach lub około 1 godz. w dużej formie.
Poncz: (wersja bezalkoholowa)
- skórka z pomarańczy i cytryny
- 2 liście laurowe
- kilka gożdzików
- 2 litry wody
- około 600 gr. cukru
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy, aż zostanie nam około 1,5 litra ponczu.
- Gotowym , ciepłym ponczem polewamy przestygniętą babkę. Możemy ją również zanurzyć delikatnie w ponczu.
- Dodatkowo polewamy babkę ponczem bezpośrednio przed podaniem.
- Dekorujemy świeżymi owocami i bitą śmietaną.
- 500 ml. wody
- 500 gr. cukru
- 300 ml rumu
- Umieszczamy składniki w garnku i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
- Nasączamy babkę ciepłym ponczem, dodatkowo ponczujemy przed podaniem i dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Ania, to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńCiekawa bab(s)ka historia :D
OdpowiedzUsuń