Strony

wtorek, 15 kwietnia 2014

Babba' czyli babka na rauszu


Baba' (Babba') typowy deser z Neapolu, który ma polskie korzenie. Twórcą deseru był polski król Stanisław Leszczyński. Baba' czyli nasza babka ponczowa z Polski powędrowała do Francji. Następnie dzięki włoskim cukiernikom przybyła do Neapolu, gdzie zrobiła prawdziwą furrorę i stała się najsławniejszym deserem tego regionu. Baba' najczęściej występuje w dwóch formach przedstawionych na zdjęciu. Małe pojedyńcze porcje piecze się w pojedyńczych foremkach w kształcie podobnym do szklanek ( ich zdjęcie umieszczę jutro na profilu fb).
Większe są pieczone w formach podobnych do tych ,których używamy w Polsce do pieczenia naszych babek.
Baba' nasączone są ponczem na bazie rumu lub limoncello i serwowane z owocami i bita śmietaną.
Polecam baba' na Wielkanoc!
Za przepis dziękuję wspaniałemu szefowi kuchni Giuseppe zwanym Maradoną!




Na 12 pojedyńczych babeczek lub jedną dużą:
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)
  • 300 gr. mąki pszennej
  • 50 gr. miękkiego masła
  • 80 gr. cukru
  • 5 jajek
  • 25 gr. drożdży
  • szczypta soli
  1. Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru i około 2 łyżki ciepłej wody i odstawić na około 15- 20 min.
  2. W misce miksera umieścić mąkę, masło, jajka, cukier i sól.
  3. Wymieszać krótko mikserem ( hak do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręcznie).
  4. Dodać drożdże i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz.
  5. Po tym czasie wymieszać jeszcze raz i przełożyć do foremek.
  6. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny.
  7. Piec w temp. 180 st. przez około pół godz. w małych foremkach lub około 1 godz. w dużej formie.
Poncz: (wersja bezalkoholowa)

  • skórka z pomarańczy i cytryny
  • 2 liście laurowe
  • kilka gożdzików
  • 2 litry wody
  • około 600 gr. cukru

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy, aż zostanie nam około 1,5 litra ponczu.
  2. Gotowym , ciepłym ponczem polewamy przestygniętą babkę. Możemy ją również zanurzyć delikatnie w ponczu.
  3. Dodatkowo polewamy babkę ponczem bezpośrednio przed podaniem.
  4. Dekorujemy świeżymi owocami i bitą śmietaną.



Poncz z rumem:

  • 500 ml. wody
  • 500 gr. cukru
  • 300 ml rumu


  1. Umieszczamy składniki w garnku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. 
  2. Nasączamy babkę ciepłym ponczem, dodatkowo ponczujemy przed podaniem i dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!