Dziś podobno koniec świata, ale jeśli jednak koniec nie nastąpi to polecam przepis na szybkie pierniczki (nawet jeśli nastąpi to chyba jednak jeszcze zdążycie je przygotować i zjeść). Pięknie pachną i nie trzeba czekać, aż zmiękną, są gotowe zaraz po upieczeniu.Tak wiem , że moje nie wyglądają ani na łatwe , ani na szybkie, ale zapewniam, że i bez dekoracji są pyszne, a ich przygotowanie i pieczenie nie zajmie więcej niż godzinę.
Bierzcie się do dzieła, bo święta tuż , tuż...
- 300 gr. mąki pszennej
- 100 gr. mąki żytniej (zastąpiłam pszenną)
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 100 gr. masła, roztopionego
- 10o gr. miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy. Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypujemy je teraz mąką (tak, aby się nie kleiło).
- Wykrawamy różne kształty pierniczków.
- Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut.
- Studzimy na kratce.
- Dekorujemy według uznania.
Źródło: Tutaj
ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisów do akcji Wigilia. Przypominam o koniecznosci dodania banerka. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDostałam zamówienie na tort urodzinowy dla 13-letniej chrześniaczki. Mogłabyś mi pomóc w wyborze ciasta i ozdoby?
OdpowiedzUsuńChetnie pomoge, napisz prosze cos wiecej na meila ( beesweet@wp.pl) czy przygotowywas juz jakies torty?
OdpowiedzUsuńPierniczki uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń