Uwielbiam tort Sacher z jego wspaniałym połączeniem czekolady i moreli. Trudno z niego zrezygnować latem, ale ponieważ za oknem około 40 stopni nie mam ochoty na włączanie piekarnika. Nie znaczy to jednak, że zrezygnuję z czekolady z morelami, szczególnie teraz, gdy sezon morelowy w pełni.
Zamiast tortu wymyśliłam sobie orzeźwiające lody morelowe serwowane w czekoladowych kubeczkach, taka moja letnia wersja Sacher!
Do zrobienia 2 - 3 kubeczków ( w zależności od wielkości):
- 100 gr gorzkiej czekolady
- plastikowe kubeczki
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad parą lub w kuchence mikrofalowej.
- Napełniamy kubeczek czekoladą , a następnie odwracamy ''do góry nogami'', tak aby została tylko cienka warstwa na ściankach i dnie kubeczka. Można również użyć pędzelka i ''pomalować'' ścianki kubeczka czekoladą.
- Odstawiamy do zastygnięcia i powtarzamy dwa razy , aby ścianki były mocniejsze.
- Kiedy czekolada zastygnie delikatnie nacinamy kubeczek u góry i odklejamy od czekoladowego pojemniczka (można zostawić kubeczki w lodówce, wtedy łatwiej będzie wyciągnąć je z plastikowych pojemniczków). Pojemniczki można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Lody morelowe (około 400 ml)
- 300 ml musu morelowego
- 300 ml śmietany kremówki
- 2-4 łyżeczki cukru pudru
- Morele obieramy i pozbawiamy pestek.
- Owoce miksujemy razem z cukrem, aż do uzyskania jednolitego musu.
- W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę ( nie powinna być zbyt sztywna, aby łatwiej było wymieszać ją z musem).
- Ubitą śmietanę dodajemy do musu.
- Tak przygotowany mus zamrażamy bezpośrednio w zamrażarce (mieszając co 15 - 20 min) lub w maszynie do lodów.
Lody wyciągamy z zamrażarki na kilka minut przed podaniem i napełniamy czekoladowe pojemniczki. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą. Myślę , że pozytywnie zaskoczą gości. Polecam!
Źródło : ''Desserts'' Le Cordon Bleu (lody)
Podoba mi się pomysł z czekoladowymi kubkami:)
OdpowiedzUsuńZachwycający pomysł! Poproszę taki deser! :)
OdpowiedzUsuńNo niesamowita jesteś z tą pasją tworzenia czekoladowych foremek, skorupek, kubeczków! Ale to jest naprawdę COŚ. Mi trochę na to brak czasu, ale na pewno kiedyś spróbuję. Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam go spróbować. Taka wersja też strasznie mi się podoba, bardzo oryginalna
OdpowiedzUsuńkolejny świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńBezbledne i faktycznie bardzo letnie! A takich czekoladowych kubeczkow mozna uzyc do wielu fantastycznych deserow.
OdpowiedzUsuńBajeczny i wspaniały na upał ;)
OdpowiedzUsuńFenomenalny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńależ fajne są te czekoladowe kubeczki :) miałam kiedyś zrobić miseczki z czekolady za pomocą balonów, ale jakoś nie mogę się zebrać :)
OdpowiedzUsuńGosiu, z balonami tez próbowałam, ale nie polecam tej metody (może jeszcze kiedyś powtórzę eksperyment), moim zdaniem ta jest szybsza i łatwiejsza.
UsuńDziękuję za Waszą wizytę na moim blogu i cieszę się, że mój pomysł przypadł Wam do gustu.
OdpowiedzUsuń