Strony

czwartek, 26 lipca 2012

Sacher -wersja na lato


Uwielbiam tort Sacher z jego wspaniałym połączeniem czekolady i moreli. Trudno z niego zrezygnować latem, ale ponieważ za oknem około 40 stopni nie mam ochoty na włączanie piekarnika. Nie znaczy to jednak, że zrezygnuję z czekolady z morelami, szczególnie teraz, gdy sezon morelowy w pełni. 
Zamiast tortu wymyśliłam sobie orzeźwiające lody morelowe serwowane w czekoladowych kubeczkach, taka moja letnia wersja Sacher!

      Do zrobienia 2 - 3 kubeczków ( w zależności od wielkości): 

  • 100 gr gorzkiej czekolady
  • plastikowe kubeczki
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej  nad parą lub w kuchence mikrofalowej.
  2. Napełniamy kubeczek czekoladą , a następnie odwracamy ''do góry nogami'', tak aby została tylko cienka warstwa na ściankach i dnie kubeczka. Można również użyć pędzelka i ''pomalować'' ścianki kubeczka czekoladą.
  3. Odstawiamy do zastygnięcia i powtarzamy dwa razy , aby ścianki były mocniejsze.
  4. Kiedy czekolada zastygnie delikatnie nacinamy kubeczek u góry i odklejamy od czekoladowego pojemniczka (można zostawić kubeczki w lodówce, wtedy łatwiej będzie wyciągnąć je z plastikowych pojemniczków). Pojemniczki można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Lody morelowe (około 400 ml)
  •  300 ml musu morelowego
  • 300 ml  śmietany kremówki
  • 2-4 łyżeczki cukru pudru

  1. Morele obieramy i pozbawiamy pestek.
  2.  Owoce miksujemy razem z cukrem, aż do uzyskania jednolitego musu.
  3. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę ( nie powinna być zbyt sztywna, aby łatwiej było wymieszać ją z musem).
  4. Ubitą śmietanę dodajemy do musu.
  5.  Tak przygotowany mus zamrażamy bezpośrednio w zamrażarce (mieszając co 15 - 20 min) lub w maszynie do lodów. 

Lody wyciągamy z zamrażarki na kilka minut przed podaniem i napełniamy czekoladowe pojemniczki. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą. Myślę , że pozytywnie zaskoczą gości. Polecam!


 Źródło : ''Desserts'' Le Cordon Bleu (lody)


11 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł z czekoladowymi kubkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycający pomysł! Poproszę taki deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No niesamowita jesteś z tą pasją tworzenia czekoladowych foremek, skorupek, kubeczków! Ale to jest naprawdę COŚ. Mi trochę na to brak czasu, ale na pewno kiedyś spróbuję. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze chciałam go spróbować. Taka wersja też strasznie mi się podoba, bardzo oryginalna

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejny świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bezbledne i faktycznie bardzo letnie! A takich czekoladowych kubeczkow mozna uzyc do wielu fantastycznych deserow.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajeczny i wspaniały na upał ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ fajne są te czekoladowe kubeczki :) miałam kiedyś zrobić miseczki z czekolady za pomocą balonów, ale jakoś nie mogę się zebrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, z balonami tez próbowałam, ale nie polecam tej metody (może jeszcze kiedyś powtórzę eksperyment), moim zdaniem ta jest szybsza i łatwiejsza.

      Usuń
  9. Dziękuję za Waszą wizytę na moim blogu i cieszę się, że mój pomysł przypadł Wam do gustu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!