niedziela, 18 grudnia 2011

Piwoszki




Na święta szukam zawsze jakiś nowych przepisów. Tym razem ciocia podzieliła się za mną tym prostym przepisem na kruche ciasteczka bez cukru, do ich przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki: mąka, piwo i margaryna. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, pieczenie również nie jest czasochłonne, a przy tym dzięki obecności  piwa dom pięknie pachnie....świeżym chlebem, a przynajmniej mi ten zapach tak się kojarzy.

Uwaga : Ciasteczka dobrze trzymają kształt, choć na powierzchni mogą powstać ''góry i doliny''.

Składniki na około 2 - 3 blachy ciastek:

1/2 szklanki* piwa
1 margaryna zamrożona (użyła ''Palmy'')
2 szklanki* mąki (użyłam mąki tortowej)

Zamrożoną margarnę zetrzeć na tarce o małych oczkach i zagniatać z mąką powoli dolewając piwa (ilość piwa zależy od mąki). Zagnieść ciasto , a następnie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 15 minut. Przepis nie zawiera cukru, dlatego proponuję ciastka polukrować lub polać czekoladą. Można oczywiście podawać również w wersji słonej.

* szklanka = 250 ml.






2 komentarze:

  1. robiłam je, pyszne! w Kuchni Polskiej M. Caprari widnieją jako browarki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno ich nie piekłam... Źle mi się kojarzą:P
    Dobre są jeszcze w wersji pierożów z marmoladą.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails