Na święta szukam zawsze jakiś nowych przepisów. Tym razem ciocia podzieliła się za mną tym prostym przepisem na kruche ciasteczka bez cukru, do ich przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki: mąka, piwo i margaryna. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, pieczenie również nie jest czasochłonne, a przy tym dzięki obecności piwa dom pięknie pachnie....świeżym chlebem, a przynajmniej mi ten zapach tak się kojarzy.
Uwaga : Ciasteczka dobrze trzymają kształt, choć na powierzchni mogą powstać ''góry i doliny''.
Składniki na około 2 - 3 blachy ciastek:
1/2 szklanki* piwa
1 margaryna zamrożona (użyła ''Palmy'')
2 szklanki* mąki (użyłam mąki tortowej)
Zamrożoną margarnę zetrzeć na tarce o małych oczkach i zagniatać z mąką powoli dolewając piwa (ilość piwa zależy od mąki). Zagnieść ciasto , a następnie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 15 minut. Przepis nie zawiera cukru, dlatego proponuję ciastka polukrować lub polać czekoladą. Można oczywiście podawać również w wersji słonej.
* szklanka = 250 ml.
robiłam je, pyszne! w Kuchni Polskiej M. Caprari widnieją jako browarki :)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie piekłam... Źle mi się kojarzą:P
OdpowiedzUsuńDobre są jeszcze w wersji pierożów z marmoladą.