środa, 2 listopada 2011

Ganache z białej czekolady z nasionkami granatu




Pyszny, słodki i aksamitny krem z dodatkiem kwaskowatych i ''chrupiących '' nasionek granatu. Doskonały sam, jako deser, z dodatkiem galaretki owocowej lub jako krem do tortów.


Składniki:

100 gr. białej czekolady

200 gr. śmietany kremówki
80 gr. serka mascarpone
nasionka granatu (ilość według uznania) 
cukier puder (opcjonalnie jeśli krem nie jest wystarczająco słodki) 


Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, następnie ostudzić i wstawić do lodówki.
W miseczce wymieszać serek mascarpone (najlepiej łyżką, a nie mikserem ponieważ może się zważyć) do uzyskania jednolitej masy. Zimną czekoladę ze śmietaną ubić mikserem , a póżniej dodawać  do serka mascarpone mieszając powoli łyżką. 










4 komentarze:

  1. Mmm, pyszności serwujesz dziś na deser. Mam nadzieję, że cokolwiek jeszcze się ostało...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może parę ziarenek granatu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a na ile porcji wychodzi ten deser?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails