wtorek, 11 października 2011

Ciasto dyniowe z cynamonem i lukrem waniliowym (Pull-Apart Cinnamon- Pumpkin Cake)


To ciekawe ciasto, w wielu rożnych wersjach smakowych, znalazłam na kilku amerykańskich  blogach. Nazywa się ''pull-apart cake'', bo nie trzeba go kroić, po prostu wystarczy odrywać kawałki z których się składa, a wszystko to dzięki specyficznej formie przygotowania.

Składniki:

Ciasto:
2 łyżki masła
pół szklanki mleka
2 łyżeczki drożdży w proszku
3/4 szklanki puree z dyni*
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 i pół szklanki mąki

Do posypania:
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła

Lukier:
2 łyżki masła
1 1/2 łyżki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilli

* przepis na puree z dyni  tutaj

W garnuszku roztopić masło i poczekać aż się zarumieni, następnie dodać ciepłe mleko i podgrzać przez nastepne 2-3 minuty.Wlać do miski i poczekać, aż mleko z masłem będą letnie.Dodać cukier i drożdze i zostawić na około 10 minut ,aż drożdęe zaczną ''pracować''.Dodać puree z dyni i szklankę mąki mieszając mikserem.Kiedy składniki się połączą dodawać powoli pozostałą mąkę zarabiając ciasto ręcznie.Po zarobieniu odstawić na około 60-90 minut w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
W międzyczasie wymieszać cukier z cynamonem i gałką muszkatołową, a masło roztopić w garnuszku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ,około 20 na 30 cm (można zostawić ciasto w lodówce na całą noc, wtedy będzie się lepiej rozwałkowywać ) Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru i przypraw.Pociać na 6 pasków i układac jeden na drugim.Następnie pociać na 6 kwadratów i tak otrzymane kwadraty i ukladać pionowo w podłużnej foremce do keksów.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować lukier waniliowy podgrzewając masło ,cukier, ziarenka wanilii i mleko.Tak przygotowanym lukrem polać przestygnięte ciasto.

Żródło:Blog ''Willow Bird Baking''

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis:) Świetne ciasto, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam :) zapisuję do zrobienia :) Ja podobnie ostatnio robłam drożdżowe z cynamonem - tez takie do odrywania :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to ciasto już ostatecznie pokrojone na pewno układa się w formie pionowo? Nie poziomo??

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, kwadraty w foremce układa się pionowo.Użyłam ''keksówki'' ma około 20-23 cm i kwardaty zmieśiły się w sam raz.Właśnie dlatego,że kwadraty ustawiamy , a nie kładziemy po upieczeniu ciasta nie musimy kroić, wystarczy odrywać po kwadraciku.

    OdpowiedzUsuń
  5. DOBRE ALE MAłO DYNI CAŁA SZKLANKA JEST ,OK.






























    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails