Strony

wtorek, 11 października 2011

Ciasto dyniowe z cynamonem i lukrem waniliowym (Pull-Apart Cinnamon- Pumpkin Cake)


To ciekawe ciasto, w wielu rożnych wersjach smakowych, znalazłam na kilku amerykańskich  blogach. Nazywa się ''pull-apart cake'', bo nie trzeba go kroić, po prostu wystarczy odrywać kawałki z których się składa, a wszystko to dzięki specyficznej formie przygotowania.

Składniki:

Ciasto:
2 łyżki masła
pół szklanki mleka
2 łyżeczki drożdży w proszku
3/4 szklanki puree z dyni*
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 i pół szklanki mąki

Do posypania:
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła

Lukier:
2 łyżki masła
1 1/2 łyżki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilli

* przepis na puree z dyni  tutaj

W garnuszku roztopić masło i poczekać aż się zarumieni, następnie dodać ciepłe mleko i podgrzać przez nastepne 2-3 minuty.Wlać do miski i poczekać, aż mleko z masłem będą letnie.Dodać cukier i drożdze i zostawić na około 10 minut ,aż drożdęe zaczną ''pracować''.Dodać puree z dyni i szklankę mąki mieszając mikserem.Kiedy składniki się połączą dodawać powoli pozostałą mąkę zarabiając ciasto ręcznie.Po zarobieniu odstawić na około 60-90 minut w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
W międzyczasie wymieszać cukier z cynamonem i gałką muszkatołową, a masło roztopić w garnuszku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ,około 20 na 30 cm (można zostawić ciasto w lodówce na całą noc, wtedy będzie się lepiej rozwałkowywać ) Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru i przypraw.Pociać na 6 pasków i układac jeden na drugim.Następnie pociać na 6 kwadratów i tak otrzymane kwadraty i ukladać pionowo w podłużnej foremce do keksów.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować lukier waniliowy podgrzewając masło ,cukier, ziarenka wanilii i mleko.Tak przygotowanym lukrem polać przestygnięte ciasto.

Żródło:Blog ''Willow Bird Baking''

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis:) Świetne ciasto, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam :) zapisuję do zrobienia :) Ja podobnie ostatnio robłam drożdżowe z cynamonem - tez takie do odrywania :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to ciasto już ostatecznie pokrojone na pewno układa się w formie pionowo? Nie poziomo??

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, kwadraty w foremce układa się pionowo.Użyłam ''keksówki'' ma około 20-23 cm i kwardaty zmieśiły się w sam raz.Właśnie dlatego,że kwadraty ustawiamy , a nie kładziemy po upieczeniu ciasta nie musimy kroić, wystarczy odrywać po kwadraciku.

    OdpowiedzUsuń
  5. DOBRE ALE MAłO DYNI CAŁA SZKLANKA JEST ,OK.






























    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!