Strony

piątek, 7 października 2011

Ciasto dyniowo-czekoladowe



Za oknem pierwszy jesienny dzień deszczowy, ponury, chłodny. W piekarniku moje pierwsze ciasto z dynią w kolorze jesiennych liści  o zapachu zimowego piernika.
To już koniec lata. Jesień idzie ,nie ma na to rady.

Składniki:

425 gr puree z dynii (pokroić dynie na plastry i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na około 1 godz..Po upieczeniu oddzielić miąższ od skórki, odlać nadmiar wody i zmiksować,aż do uzyskania jednolitej masy.
4 duże jajka
240 ml oleju roślinnego
350 gr. cukru
260 gr.mąki
50 gr.otrębów owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka orzechów lub kropeczek czekoladowych
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonych gożdzików
 łyżeczka przypraw do piernika (opcjonalnie zamiast cynamonu i gożdzików)


Rozgrzać piekarnik do 180 st.Okrągłą formę o średnicy 25 cm (forma na babki z otworem w środku) posmarować masłem i posypać mąką.Zmiksować jajka, cukier , olej i olejek waniliowy.Miksować przez 2 minuty ,a następnie dodać puree z dynii i mieszać kolejne 2 - 3 minuty.
W misce wymieszać mąkę , proszek ,sodę, przyprawy i płatki owsiane.Tak wymieszane składniki dodawać do  puree ciągle mieszając, na samym końcu dodać orzechy lub czekoladowe kropeczki.Wstawić do piekarnika na około godzinę.Po wystygnięciu można  polać lurkem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Żródło: www.joyofbaking.com

2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!