Mój absolutnie ulubiony mazurek i jakże wspaniale nadaje się na przywitanie wiosny! Nie jest za słodki i wyraźnie wyczuwa się w nim różaną nutę. Jeśli dopiero zaczynacie waszą przygodę z mazurkami gorąco polecam właśnie ten, to będzie miłość od pierwszego....ugryzienia !
Jak widać na zdjęciu zamieszczonym poniżej przypadł do gustu również innym domownikom, a konkretnie pewnemu berneńczykowi, który zawsze nadzoruje wszystko co dzieje się w domu!
Na okrągłą formę do tarty o
średnicy około 20 cm
Ciasto:
- 75 g cukru pudru
- 100 g margaryny lub masła
- 1 całe jajko
- 3 łyżki ulubionego likieru lub rumu
- 265 g mąki tortowej
- Wymieszać w mikserze masło z cukrem pudrem, dodać jajko , likier i mąkę i zagnieść ręcznie.
- Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 3 godziny do lodówki.
- Następnie wyjąć z lodówki , rozwałkować na grubość około 0,5 cm, ułożyć w formie posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Nakłuć widelcem i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem:
- 80 g dżemu różanego
- 250 g serka mascarpone
- 1 róża do dekoracji
Wymieszać serek z dżemem i wyłożyć
powstały krem na kruchy spód.
Dekorować płatkami róży.
Psiak równie słodki jak mazurek:)
OdpowiedzUsuń