Może Was zdziwię, ale moja ulubiona kawa to ta zbożowa ze spienionym mlekiem, brązowym cukrem i skórkami pomarańczy. Tak, ze skórkami pomarańczy, tak właśnie podaję się ją w niektórych regionach Włoch. Rozumiem, że nie wszystkich zachwyca ta wersja ulubionego napoju ludzkości.
Chyba jedną z najsławniejszych odmian kawy , a właściwie napoju kawowego jest cappuccino, smakuje bardzo wielu osobą i doskonale pasuje do ciasta i tortów.
No właśnie, skoro pasuje do tortów to może zrobić tort o smaku cappuccino.
Wspaniałe czekoladowe ciasto z lekkim kremem na bazie mascarpone.
Nie jest to zbyt oryginalny pomysł, ale z pewnością przypadnie do gustu mojej mamie i jej koleżanką. Myślę, będą się nim delektować przy kawie.
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek
- 125 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej
- 125 gr. miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 gr. cukru
- 125 gr. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło ucierać , aż stanie się białe.
- Dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
- Rozpuszczoną w jednej łyżce kawę dodać do masła i czekolady.
- Cały czas miksując dodać cukier.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Dodawać po jednym żółtku i miksować.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
- Ubić białka i powoli połączyć z masą czekoladową.
- Ciasto włożyć do wyłożonej papierem formy ( okrągłej o średnicy 24 cm lub kwadratowej 24x 24 cm).
- Piec około 30 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 st..
- Po przestudzeniu przekroić i ewentualnie nasączyć. ( nasączyłam dość mocną słodką kawą).
Krem cappuccino:
- 250 gr. serka mascarpone
- 225 ml śmietanki kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny ( ja dodałam śmietanfix)
- 60 gr. cappuccino w proszku (dodałam około 80 gr.)
- 3 łyżki cukru ( można dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie jest cappuccino)
- Serek mascarpone wymieszać z cappuccino.
- Żelatynę rozpuścić w około 1/4 gorącej wody i leko przestudzić.
- Kremówkę ubić z cukrem, na koniec dodać żelatynę.
- Wmieszać delikatnie ubitą śmietanę do serka.
- Zimne ciasto przełożyć kremem.
Bita śmietana o smaku cappuccino:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru ( zapomniałam dodać)
- około 20 gr. cappuccino w proszku ( dałam troszkę więcej)
- Ubić śmietanę z cukrem i cappuccino.
- Śmietanę wyłożyć na wierzch dekorując według uznania. ( ewentualnie można ubić samą kremówkę z cukrem , a następnie posypać ciasto cappuccino).
Inspiracja : Tutaj
Piękny tort!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńfiu fiu jaki cudny:)
OdpowiedzUsuńto co że mało oryginalnie, ja tam zazwyczaj robię kremy z mascarpone bo uwielbiam go, a tort bardzo apetyczny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowe słodycze, więc taki torcik zniknąłby u nas bardo szybko. Wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepieknie. Zapisuje do mojego ciastowego notatnika:-)
OdpowiedzUsuńmyślę,że to będzie jeden z moich ulubionych tortów bo jest przepyszny - polecam serdecznie
OdpowiedzUsuń