Za oknem zimno, bardzo zimno i choć lubię zimę to tęsknię troszkę za wiosną i kiedy zobaczyłam w sklepie tulipany nie mogłam się oprzeć, a że zupełnym przypadkiem piekłam właśnie mały czekoladowy torcik z waniliowym kremem, pomyślałam, że tulipany mogą mu towarzyszyć w dzisiejszym poście .
Składniki na dwa małe torciki upieczone w okrągłych foremkach o przekątnej 12 cm i wysokości 8 cm.
4 łyżki kakao
1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki* gorącej wody
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
125 gr. mąki
175 gr. cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
184 gr. miękkiego masła
1 szklanka* kropeczek czekoladowych
* szklanka = 250 ml
* szklanka = 250 ml
1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
2. Wymieszać kakao, kawę i gorącą wodę. Odstawić do wystygnięcia.
3. Po przestygnięciu dodać do mix'u czekoladowego jajka i ekstrakt z wanilii.
4. W misce miksera wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
5. Do suchych składników dodać połowę mix'u czekoladowego i miękkie masło. Mieszać przez chwilę mikserem na niskich obrotach , a następnie przełączyć na wysokie obroty.
5. Do suchych składników dodać połowę mix'u czekoladowego i miękkie masło. Mieszać przez chwilę mikserem na niskich obrotach , a następnie przełączyć na wysokie obroty.
6. Dodać resztę mix'u czekoladowego, a na końcu czekoladowe kropeczki.
7. Wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec około 1 godziny (na termoobiegu troszkę mniej) do czystego patyczka. Zostawić do wystudzenia i dekorować kremem.
Krem:
Składniki:
100 gr. białej czekolady
200 gr. śmietany kremówki
80 gr. serka Philadelphia
różowy barwnik (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, przestudzić i wstawić do lodówki, po wystudzeniu ubić razem z serkiem i odrobiną barwnika i dekorować według uznania.
Żródło : Blog ''Everything Fabulous''
ale słodkości, uroczo tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
szana-banan :*
Czekolada i wiosna - idealne połączenie:)
OdpowiedzUsuń