wtorek, 28 lutego 2012

Czekoladowe cupcakes z kremem fudge


Zainspirowana Fudge, a raczej zachwycona jego smakiem, postanowiłam nieco go zmodyfikować i użyć jako kremu do cupcakes. Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem! Fudge z poprzedniego wpisu lekko zmodyfikowałam i użyłam troszkę większej ilości mleka przez co, po zastygnięciu krem pozostaje miękki i świetnie pasuje do wilgotnych i mocno czekoladowych babeczek.






Składniki na około 16 cupcakes:

3/4 szklanki* gorzkiego kakao
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
3/4 szklanki maślanki
3/4 szklanki gorącej kawy (przygotowanej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
3 łyżki oleju np. słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*szklanka = 250 ml



Rozgrzać piekarnik do 180 st. i przygotować około 16 foremek na cupcakes lub muffinki.
Do dużej miski przesiać suche składniki: kakao, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.Wymieszać składniki i dodawać kolejno (ciągle mieszając) jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy , a na końcu gorącą kawę. Ciasto będzie bardzo rzadkie, nie należy się tym martwić. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy przez około 18 minut na termoobiegu.


Krem fudge:

200 gr. gorzkiej czekolady
350 gr. słodkiego mleka skondensowanego
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej


Do małego garnuszka włożyć czekoladę, mleko, sól i esencję podgrzać, aż do rozpuszczenia i wymieszać składniki ( nie dopuścić do zagotowania!). Poczekać, aż krem wystygnie i dekorować cupcakes ( do tego celu można użyć sac a poche lub nakładać krem łyżeczką).



Żródło : przepis zmodyfikowany z blogu ''Fabulous foods''

9 komentarzy:

  1. Ale czekoladowo i smakowicie! Kuszą te cupcakes- y na całego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz nie moglam doczekac sie kolejnego przepisu, jak zawsze wygladaja przepysznie i jako chocoholic musze koniecznie je wyprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale boskie! mnie niestety nigdy nie wychodzi dekorowanie cupcake'ów z powodu braku odpowiedniego sprzętu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za Wasze miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  5. o mniam :) Bardzo podobny krem robiłam kiedyś do kruchego ciassta z orzechami i nawet nie wiedziałam że on ma swoją nazwę :) Pysznie wyglądają Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko kochana jak one smakowicie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko kochana jak one smakowicie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  8. Składniki na ciasto zmiksować, czy wystarczy wymieszać łyżką (jak typowe muffiny)? Już czuję smak kremu, robię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu dziekuje za komentarz. Osobicie mieszam wszystko drewniana lyzka ewentualnie uzywam miksera na malych obrotach.

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails