Wspaniały cytrynowy krem z owoców z domowego ogródka.Można go użyć do przełożenia tortów, pyszny z naleśnikami,nadaje się na śniadanie z kromką świeżego chleba, z kruchymi ciasteczkami lub jako polewa do lodów , zastosowań jest dużo wszystko zależy od naszej fantazji. Lemon curd jest łatwy w przygotowaniu i można go przechowywać w lodówce około tygodnia.
Składniki:
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie
składniki (oprócz oliwy) umieścić w małym garnku i zagotować, ciągle mieszając.
Pogotować przez około 2 minuty.Dodać oliwę i znów pogotować przez 2
minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez
sitko ostudzić i wstawić do lodówki.
Przepis pochodzi z tego bloga:
http://mojewypieki.blox.pl/html
Zagotować jajka? To jajecznica wyjdzie... ?
OdpowiedzUsuń