Małe babeczki pachnące czekoladą i pomarańczami, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wspaniałe na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo czekoladowe i mało słodkie, doskonale nadają się do zamrożenia.Przypominają cupcakes, ale są od nich bardziej mięsiste. Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka…
Muffiny
Żródło: Peccati di gola
Składniki na 12 szt.
225 gr. mąki
36 gr. kakao
15 gr. proszku do pieczenia
90 gr. cukru trzcinowego
105 gr. czekoladowych kropeczek
45 gr. kandyzowanej skórki pomarańczowej
75 gr. jajek (waga bez skorupki)
285 gr. mleka
70 gr. masła
6 gr. likieru pomarańczowego np. Grand Marnier
Do posypania: mielone migdały lub orzechy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wgłębienia w formie na muffiny posmarować olejem lub wyłożyć je papilotkami.
W jednej misce wymieszać składniki ‘’suche’’: mąka, kakao, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, czekoladowe kropeczki, kandyzowana skórka pomarańczowa.
W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki , a następnie połączyć z suchymi składnikami mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Wypełnić foremki do połowy wysokości i wstawić do piekarnika na 25 minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz!