Cupcakes...powiecie , że wszędzie ich pełno i z pewnością tak jest. Ja jednak polecę Wam wspaniały przepis pochodzący od sławnej londyńskiej dekoratorki tortów lub jak kto woli Cake Designer Peggy Porschen. Jej słodkie dzieła zachwycają i inspirują. Mnie zachęciły do wykonania tych kolorowych cupcakes i do wielu innych wypieków, które z pewnością pojawią się na blogu . Myślę, że przepis jest wart zaprezentowania, z uwagi na to, że
babeczki zachowują świeżość nawet do tygodnia i nie muszą być przechowywane w lodówce, a ponadto w środku pozostają wilgotne dzięki pokrywającemu je lukrowi (poured fondant).
Składniki na około 12- 14 cupcakes:
- 200 gr. masła
- 200 gr. cukru
- 200 gr. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 średnie jajka
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 3 łyżki dżemu morelowego.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st.
- Masło , cukier i wanilię umieścić w misce miksera i mieszać, aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy ( ja miksowałam około 8-10 minut).
- W osobnej misce rozbełtać lekko jajka.
- Zmniejszyć szybkość miksera i dodać jajka do mąki i masła.
- Do ciasta dodać mąkę mieszając powoli.
- Masę przełożyć do sac a poche i napełniać foremki do 3/4 wysokości.
- Piec około 15 minut.
- Nakłuć wykałaczką gorące cupcakes i nasączyć syropem cytrynowym (przepis poniżej).
- Ostudzone cupcakes posmarować podgrzanym dżemem morelowym z dodatkiem łyżki wody.
- Odstawić do lodówki , aż do lukrowania.
Syrop cytrynowy do nasączenia (około 100ml)
- 75 gr. cukru
- 5-7 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka limoncello lub likieru cytrynowego
- Wymieszać sok z cytryny i cukier w garnuszku i zagotować.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Dodać alkohol.
Lukier ( Poured fondant):
- 2 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki glukozy w płynie
- ekstrakt z wanilii
- barwnik w płynie lub żelu
- Wymieszać dobrze cukier, wodę i glukozę.
- Doprowadzić płyn do 114 st. (temperaturę mierzymy termometrem cukierniczym).
- Po osiągnięciu wymaganej temperatury przelewamy lukier do miski miksera i zostawiamy do czasu kiedy lukier osiągnie temperaturę 65 st.
- Dodać barwnik i wymieszać mikserem, aż lukier zrobi się matowy.
- Cupcakes trzymamy za dolną część i zanurzamy w lukrze, następnie potrząsamy delikatnie, aby pozbyć się nadmiaru lukru.
- WAŻNE: Lukier bardzo szybko zastyga, dlatego nalejlepiej podgrzewać go co kilka minut w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
- Lukrujemy wszystkie cupcakes, a następnie możemy powtórzyć lukrowanie drugi raz dla uzyskania lepszego efektu.
- Cupcakes przechowujemy w temperaturze pokojowej do 7 dni (polukrowanych cupcakes nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ lukier stanie się miękki ).
Dekorujemy według uznania. Użyłam royal icing do zrobienia girlandy i liści oraz gum paste do wykonania kwiatów.
Dla zainteresowanych dodaję te dwa przydatne linki : Cupcakes, Poured Fondant,
Źródło:
Peggy Porschen ''Cake Chic''
Blog Sprinkle Bakes
wow! wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńładne :) bardzo ładne :)
OdpowiedzUsuńsą prześliczne! Może się skuszę na takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Czym są moje cupcakes przy Twoich?! :):)
OdpowiedzUsuńpierwsze co zachęca do zjedzenia to wygląd - tym babeczkom daję 10
OdpowiedzUsuńprześliczne :) miałam na razie cupcakes nie robić, ale teraz to chyba muszę :)
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, pewnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńcudowne...aż szkoda byłoby je jeść:)
OdpowiedzUsuńprzepięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za Wasze komentarze....az chce sie piec i dekorowac!:)
OdpowiedzUsuńSą fantastyczne! Prześlicznie Ci wyszły, takie małe cacuszka, aż szkoda jeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
P.S. U mnie już dodane, nie wiem, co się stało, że się nie dopisały.
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńJakie śliczne . *.* Chce mieć taki talent .
OdpowiedzUsuńWspaniała koronkowa praca, jestem pełna podziwu!
OdpowiedzUsuń