poniedziałek, 8 lipca 2013

Tort ''Panna Cotta'' z gruszkami i nowe logo




Deser ''Panna Cotta'' znają chyba wszyscy. Proponuję ten znany deser w formie tortu, doskonałego na coraz cieplejsze dni. Ten biały, aksamitny mus o konsystencji Ptasiego Mleczka (lekkości nadaje dodatek ubitej śmietany) wspaniale łączy się z miękkim, wilgotnym ciastem czekoladowym i gruszkami pachnącymi cynamonem (można zastąpić innymi dowolnymi owocami np. świeże truskawki, maliny, czereśnie, bez potrzeby gotowania).Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale można je jeszcze wzbogacić dodatkiem sosu karmelowego i/lub czekoladowego.P.S. Od kilku dni na moim blogu pojawiło się nowe logo, jak Wam się podoba?


Gruszki w syropie :

  • 2 gruszki
  • 500 ml wody
  • 150 gr. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

  1. Obrać gruszki i pokroić wzdłuż na 4 części.
  2. Gotować gruszki z wodą, cukrem i cynamonem przez około 10 minut na małym ogniu.
  3. Odstawić do wystygnięcia.


Ciasto czekoladowe:

  • 80 gr. gorzkiej czekolady
  • 80 gr. masła
  • 2 żółtka
  • 70 gr. cukru (1)
  • 100 gr. obranych migdałów
  • 50 gr. kruchych ciastek czekoladowych
  • 2 białka
  • 20 gr. cukru (2)

  1. Piekarnik ustawić na 160 st.
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  4. Zmielić migdały i ciastka (można pokruszyć ciastka, a migdały pociąć na małe kawałeczki)
  5. Ubić żółtka z cukrem (1).
  6. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
  7. Dodać białko ubite z cukrem (2).
  8. Na koniec dodać migdały wymieszane z ciastkami.
  9. Przełożyć do tortownicy i piec około 20 minut.


Panna Cotta:

  • 250 gr. śmietany kremówki
  • 100 gr. cukru (dodałam 70 gr.)
  • 1 laska wanilii
  • 7 gr. żelatyny w listkach
  • 250 gr. ubitej śmietany kremówki

  1. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
  2. Śmietanę kremówkę wymieszać z cukrem i dodać wanilię.
  3. Śmietanę podgrzać, ale nie zagotowywać!
  4. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, odstawić do wystygnięcia.
  5. Do przestygniętej śmietany dodać ubitą śmietanę kremówkę mieszając delikatnie.


Montaż:
  1. Ciasto zostawić w formie , na cieście ułożyć gruszki , a następnie pokryć panna cotta.
  2.  Zostawić na kilka godzin w lodówce do zastygnięcia. (Ja boki formy wyłożyłam grubszą folią, po zastygnięciu ciasta, ściągnęłam folie- dzięki niej bok tortu jest równy i gładki)
  3. Ciasto kroić nożem zanużonym we wrzątku i podawać z sosem karmelowym i czekoladowym. Przepis poniżej.
 

Opcjonalnie: 
 
Sos karmelowy:
  • 100 gr. cukru
  • 50 gr. wody
  • 30 gr. glukozy w płynie
  • 50 gr. gorącej wody

  1. Cukier, wodę i glukozę podgrzać do 170 st. 
  2. Ściagnąc z ognia i dodać wrzącą wodę.
  3. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.

Sos czekoladowy:
  • 200 gr. wody
  • 60 gr. cukru
  • 10 gr. mąki ziemniaczanej
  • 50 gr. gorzkiej czekolady
  • 15 gr. gorzkiego kakao
  1. Cukier, mąkę, czekoladę i kakao wymieszać.
  2. Dodać wrzątek i wymieszać.
  3. Podgrzewać na małym ogniu około 5 min. cały czas mieszając.





Żródło : Tutaj


10 komentarzy:

  1. ...ciasto piękne jak również logo!

    OdpowiedzUsuń
  2. logo śliczne ! a na ciasto sama bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort piękny i przepyszny! Logo bardzo słodkie, śliczne, gratuluję kreatywności!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie!
    i zapewne tak smakuje. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gruszki, ta wersja panna cotty jest niesamowita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super logo i tort też cudo (jak zresztą inne też). Słodki blog :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak panna cotta to przepis czeka na 14.12. na urodziny mojej mamy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails