Za oknem strasznie wieje, dni coraz krotsze, a wieczory coraz chlodniejsze to znak, ze jesien juz blisko. Wlasnie dlatego dzis na blogu pojawia sie torcik na powitanie nadchodzacej jesieni. 
A skoro jesien to jablka, one razem ze zlotymi liscmi drzew najbardziej kojarza mi sie z ta pora roku.
Ten tort to taka inna wersja jablecznika dla wszystkich znudzonych jego tradycyjna wersja. Spod pachnacy cynamonem i wanilia.Kwaskowate zielone jabluszka oslodzone odrobina miodu i aksamitny mus na bazie bitej smietany i mleka skondensowanego. A Wy jak powitacie jesien?
A skoro jesien to jablka, one razem ze zlotymi liscmi drzew najbardziej kojarza mi sie z ta pora roku.
Ten tort to taka inna wersja jablecznika dla wszystkich znudzonych jego tradycyjna wersja. Spod pachnacy cynamonem i wanilia.Kwaskowate zielone jabluszka oslodzone odrobina miodu i aksamitny mus na bazie bitej smietany i mleka skondensowanego. A Wy jak powitacie jesien?
Ciasto (tortownica 24 cm):
- 150 gr. miodu
 - 3 jajka
 - 2 lyzki cukru
 - starta skorka z polowki cytryny
 - 1 lyzeczka cukru waniliowego (dodalam nasionka z polowy laski wanilii)
 - 1 lyzeczka cynamonnu
 - 50 gr. zmielonych migdalow
 - 100 gr. maki
 - 1 lyzeczka proszku do pieczenia
 
- Piekarnik nagrzac do temperatury 180 st.
 - Tortownice wylozyc papierem do pieczenia.
 - Miod podgrzac (powinien byc bardzo cieply, ale nie powinien sie gotowac)
 - Ubic bialka na sztywna piane, caly czas ubijajac dodac goracy miod i nadal ubijac jeszcze przez chwile.
 - Zoltka ubic z cukrem.
 - Do zoltek dodawac (delikatnie miesyajac) na zmiane ubite bialka i make wymieszana z migdalami i proszkiem do pieczenia.
 - Wylozyc do tortownicy i piec okolo 25 minut.
 
Warstwa owocow:
- 700 gr kwasnych jablek typu Granny Smith (zielone jabluszko)
 - 3 lyzki miodu
 - sok wycisniety z polowy cytryny
 
- Jablka obrac i pokroic w kostke.
 - Wlozyc do rondelka, dodac sok z cytryny i miod i gotowac czesto mieszajac (okolo 10 min).Powinny lekko zmieknac.
 
Mus na bazie smietany:
- 400 ml smietany kremowki 33-35 %
 - 180 gr. mleka skondensowanego slodzonego
 - 10 gr. zelatyny w listkach namoczonej w malej ilosci zimnej wody
 
- 350 ml smietany kremowki lekko ubic.
 - Ciagle ubijajac dodac mleko skondensowane.
 - 50 ml smietany podgrzac ( nie dopuscic do zagotowania!) i rozpuscic w niej zelatyne.
 - Smietane z zelatyna delikatnie przestudzic i dodac do reszty smietany caly czas miksujac.
 
Montaz:
- Przestudzone ciasto odkroic od brzegow tortownicy.
 - Tortownice umyc i znowu ulozyc wokol ciasta (mozna opasac gruba folia tak jak na zdjeciu na moim profilu fb)
 - Na ciescie ulozyc przestygniete jablka, a nastepnie mus.
 - Odstawic do lodowki do stezenie.
 - Dekorowac wedle uznania.
 
Zrodlo : Tutaj



Słodycz bije już z samych zdjęć :D
OdpowiedzUsuńnie dość, że uroczo wygląda, to ... jabłuszka! <3 uwielbiam! ...no i fajna alternatywa dla szarlotki, która nie schodzi u mnie ze stołu ;-) na niedzielny deser w sam raz ;-)
OdpowiedzUsuńO jaaaaaa! Daj kawałek!
OdpowiedzUsuńJaki uroczy!:)
OdpowiedzUsuńale wspaniałe ciasto! ach. i jakie szybkie, rzeczywiście łatwe.
OdpowiedzUsuńto klasyczny jabłecznik pod chmurką, robię troszkę inaczej :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za Twoja uwage Dusiu, nie znalam wczesniej jablecznika pod chmurka, ale zaraz go zgoogluje :)
UsuńPięknie wygląda aż ciężko oprzeć się takiemu cudowi :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za Wasze komentarze, pozdrawiam slodko :)
OdpowiedzUsuńcześć kochana, ależ dawno u Ciebie nie byłam i nie wiem jak tak mogłam:) przepyszny torcik, zielone jabłuszka... wspaniały pomysł. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho ,uwielbiam nowości z dodatkiem jablek,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCudny torcik! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmleko skondensowane rozumiem ma być słodzone?
OdpowiedzUsuńBoski torcik :) Przepis zapisuję do zakładek !!!
OdpowiedzUsuńMusi być żelatyna w listkach ? Nie moze byc zwykła?
OdpowiedzUsuńOczywiście może być żelatyna w proszku.
OdpowiedzUsuńIle czasu tężeje to ciasto?
OdpowiedzUsuńMniej więcej tak jak galaretka, potrzebne są 3-4 godziny najlepiej w lodówce.
UsuńCudny ten torcik :)
OdpowiedzUsuńPrzepis znów niedługo się przyda :)