piątek, 27 stycznia 2012

Ptysie czekoladowe z kremem cynamonowym


Ptysie czekoladowe....ktoś nie lubi!? Trochę inaczej z czekoladą i kremem z nutką cynamonu , maleńkie , na jeden raz, czyli w sam raz.


 Składniki na około 80 małych ptysiów:

270 gr. jajek
183 gr. woda
165 gr. masła
26 gr. mleka
160 gr. mąki
15 gr. kakao
szczypta soli

Wodę i masło zagotowujemy w garnku. Do gotującej się wody z masłem dodajemy (za jednym razem) przesianą mąkę, kakao i sól. Mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy krem na kilka minut do wystudzenia. Wkładamy do miski miksera i mieszamy dodając kolejno mleko i jajka ( po jednym). Powstałą masę wkładamy do sac-a-poche i formujemy ptysie. Pieczemy je około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Piekarnik należy ustawić na termoobieg (jeśli nie to ptysie nie urosną i nie będzie można ich nadziać kremem). Po upieczeniu ptysie zostawiamy do wystygnięcia, a następnie nadziewamy kremem umieszczonym w sac-a-poche z ''dzióbkiem'' , który pomoże wprowadzić krem do ptysiów.

Krem cynamonowy:
400 gr. kremu budyniowego*
250 gr. mlecznej czekolady
125 gr. masła
1 gr. cynamonu




Krem budyniowy*:
(kremu wyjdzie troszkę więcej niż 400 gr.)

400 gr. mleka 3,2%
100 gr. śmietany
150 gr. żółtek
150 gr. cukru
17 gr. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem budyniowy:Zmiksować żółtka z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i  wanilię .Mleko i śmietanę zagotować. Do żółtek dodać 2 chochelki gorącego mleka, wymieszać energicznie i wlać do garnka, w którym gotowało się mleko.Gotować na małym gazie do zagotowania. Odstawić, wystudzić.
Krem cynamonowy:Wstawić krem budyniowy do miski miksera i miksować dodając powoli miękkie masło i cynamon, kiedy składniki dobrze się połączą dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę.Nadziewać ptysie.


Żródło: ''Peccati di cioccolato'' i ''Peccati di gola'' Luca Montersino

7 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails