niedziela, 19 sierpnia 2012

Romantyczne babeczki bananowe



Chcecie oczarować ukochaną osobę, oto prosty przepis na babeczki bananowe z kremowym sercem.Wspaniałe na leniwe niedzielne śniadanie lub słodki podwieczorek.
Zarówno pieczenie jak i dekoracja nie wymagają ani wiele czasu , ani zbytniego wysiłku. Gotowe babeczki możemy zamrozić, a przed podaniem serduszka wypełnić szybkim w przygotowaniu kremem.

Babeczki (około 25-30 sztuk) :
  • 1 1/2 szklanki* zmiksowanych  bananów (bardzo dojrzałych)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki miękkiego masła (dodałam prawie szklankę) 
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/12 szklanki maślanki (nie miałam maślanki, więc dodałam do mleka około 2 łyżki soku z cytryny i po 15 minutach maślanka gotowa)
Krem:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 240 gr serka typu Philadelphia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nastawić na 140 st. ( w oryginalnym przepisie podane jest 135 st.)
  2. Przygotować około 25 - 30 foremek na muffinki.
  3. W małej miseczce wymieszać zmiksowane banany i sok z cytryny.
  4. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, sodę i sól.
  5. W misce miksera wymieszać masło i cukier (około 5 minut na wysokich obrotach).
  6. Do masła i cukru dodawać po jednym jajku.
  7. Dodać wanilię.
  8. Dodawać na przemian maślankę i mąkę.
  9. Dodać banany.
  10. Napełnić foremki do 3/4 wysokości
  11. Piec około 30 - 35 minut lub do suchego patyczka.
  12.  W przepisie oryginalnym proponuje się włożenie gorącego, świeżo upieczonego ciasta na 45 minut do zamrażarki dzięki czemu ciasto ma być miękkie , ja się na to nie odważyłam, a mimo to ciasto smakuje wyśmienicie.
  13. Krem: Za pomocą miksera wymieszać  masło i ser.
  14. Dodać wanilię.
  15. Dodać cukier puder (jeśli nie zależy Wam na sztywnym kremie lub wolicie krem mniej słodki można dodać mniejszą ilość cukru, najlepiej dodawać po trochę i próbować, aż do uzyskania odpowiedniego smaku).
  16. Za pomocą małej foremki do ciastek (można też pomóc sobie małym nożykiem) wykrawać w babeczkach serduszka lub inne dowolne kształty.
  17. Krem umieścić w sac a poche (rękaw cukierniczy) i napełniać serduszka. Smacznego!
* szklanka = 250 ml


Źródło : Oryginalny przepis na ''Ciasto bananowe'' znajduje się tutaj.

10 komentarzy:

  1. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie urocze babeczki :) Świetne to serduszko w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne i na pewno bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. przez żołądek do serca. Też kiedyś stosowałam tą zasadę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale, a jak przeczytałam że w składzie kremu jest serek to już się uśmiechnęłam :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zostaniesz moja zona?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za propozycję, niestety troszkę spózniona :)

      Usuń
  7. Fajny pomysł z kremem, znudziły mi się już babeczki z kremem z kolorową posypką:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście romantyczne! Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję, że zaglądneliście do mnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails