środa, 11 stycznia 2012

Gruszki w cieście migdałowym


Miałam nie piec, chociaż przez parę dni (takie było postanowienie noworoczne:))....no i przez parę dni się udało, ale wczoraj już nie wytrzymałam, chociaż coś małego.
No i są małe gruszki w cieście migdałowym, jak dla mnie pyszne.Przeważnie gruszki łączę z czekoladą, ale muszę powiedzieć , że połączenie z migdałąm też jest świetne. Myślę ,że ten deser można przygotować również w papilotkach do muffinek lub w foremce do keksów.


Gruszki w syropie:

6 małych gruszek
100 gr. cukru
2-3 gożdziki
cynamon (ja użyłam kory, około 3-4 cm)
laska wanili
pół cytryny
1 litr wody

Ciasto:

40 gr. masła w temperaturze pokojowej
100 gr. cukru
2 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
190 ml. śmietany kremówki
1 szklankę (250 ml.) mielonych migdałów
40 gr. mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia


Gruszki:
Włożyć obrane gruszki i przyprawy do garnka i zalać wodą, podgrzewać do zagotowania, a następnie gotować na małym ogniu przez 15- 20 min. Gruszki gotować do miękkości, sprawdzić patyczkiem czy są miękkie.Wyciągnąć z garnka i zostawić do ostudzenia.

Ciasto:
 
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wysmarować 6 małych miseczek (takich, w których można piec).
W misce ubić mikserem masło i cukier około 3 min. Dodawać po jednym jajku ciągle ubijając. Dodać wanilię, śmietanę kremówkę, migdały, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia.Wypełnić miseczki do 1/3 wysokości , na środku każdej miseczki ułożyć gruszkę. Piec przez okło 25-30 min.

Żródło: Blog ''Tartelette''

5 komentarzy:

  1. Musi niebiańsko smakować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje! Lubię takie niebanalne desery.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widząc zdjęcie - nabrałam ochoty, czytając składniki - stwierdzam, że ochotę trzeba bezdyskusyjnie zmaterializować:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails