
Znalazłam prepis na mój ulubiony sernik! Zdecydowanie to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam.Takie ciasto do delektowania się (nawet kilka razy dziennie :))
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. (może być większa, wtedy sernik będzie niższy) 
Spód :
 2 białka
  50 g cukru pudru
  60 g zmielonych na proszek płatków migdałów
  1 łyżeczka przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczki cynamonu
 2 łyżki kakao
  50 g ciemnej czekolady, posiekanej
Ciasto:
1 kg zmielonego sera (użyłam pół kilo serka waniliowego w wiaderku ''Jana'' i pół kilo mascarpone)
 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub sypkiego budyniu (użyłam budyniu waniliowego)
 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego, niegotowanego
  3 białka 
 3 łyżki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego lub soku z cytryny
 skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  200 g białej czekolady
Na wierzch:
   300 g gęstej śmietany 18% (użyłam około 200 gr.)
Lukier:
  1 szklanka cukru pudru
 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy (lub cytryny)
 około 2 - 3 łyżek soku z pomarańczy (lub cytryny)
Przygotowanie:
 
Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno
 tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować 
masłem. Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier puder. Po dodaniu całego cukru pudru ubijamy jeszcze przez około 2 minuty, aby piana była błyszcząca. Pianę delikatnie 
połączyć ze zmielonymi płatkami migdałów, przyprawą piernikową, 
cynamonem, przesianym kakao i posiekaną czekoladą. Wyłożyć do 
tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 
około 15 minut, do suchego patyczka:). Wyjąć i ostudzić. 
 
Masa serowa: do
 dużej miski włożyć ser, budyń i wymieszać . Następnie dodać mleko skondensowane, białka, sok, 
skórkę i wanilię i wszystko wymieszać energicznie łyżką do połączenia się składników. Na koniec w kąpieli wodnej roztopić 
białą czekoladę. Roztopioną czekoladę dodać do masy serowej i energicznie wymieszać.
Masę serową wylać do tortownicy na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30- 35 minut w
 180 stopniach, aż masa będzie już prawie całkowicie zastygnięta. Wyjąć sernik i 
rozprowadzić na nim gęstą śmietanę. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. 
Lukier:
  wymieszać cukier puder ze skórką i 1- 2 łyżkami soku pomarańczowego lub cytrynowego. Dokładnie 
wymieszać w razie potrzeby stopniowo dodawać więcej soku, aby uzyskać 
odpowiednio gęsty lukier. Sernik udekorować lukrem. Sernik najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce.
Żródło: ''Kwestia smaku''
Zdjęcie: Kuzynka Beata

Piękny sernik...!! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Polewa bardzo kusząca.
OdpowiedzUsuńcudny,piekny,nie pieklam jeszcze sernika bez dodatku zoltek,chetnie wyprobuje,Maja38.
OdpowiedzUsuńwspanialy:) z aromatem pomaranczy... pyszny:)
OdpowiedzUsuńnaprawde sliczny ten serniczek, prezentuje sie doskonale..
OdpowiedzUsuńtaki sernik to poezja!!! ja robię podobny tez mlekiem skondensowanym i jest to sernikowy ideał!!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki. każde! mniam...
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, że ulubiony. Świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za komentarze....sernik przypadł bardzo do gustu rodzinie w Polsce, jutro będzie próbował podbić serca rodziny włoskiej:) Trzymajcie kciuki:)
OdpowiedzUsuńJa tez nie mieszkam w Polsce i robię podobny sernik...
OdpowiedzUsuńJako degustator stwierdzam ze byl to najpyszniejszy serniczek jaki w zyciu jadlam:)*
OdpowiedzUsuń