wtorek, 25 maja 2010

Soul sweet


Obserwuję z niepokojem powódź we Wrocławiu, to miasto jest mi bardzo bliskie ,bo spędziłam w nim pięć pięknych lat… dla mnie Wrocław to przyjaciele, spacery po Ostrowie Tumskim wieczorową porą, obiady w barze ‘’Kubuś’’, setki pachnących i kolorowych kwiatów na Placu Solnym…
I moje ulubione miejsce we Wrocławiu ‘’Soul Cafe’’…. ten przepis jest inspirowany jedyną z serwowanych tam pyszności …chrupka ,słodka beza i lekko kwaskowaty, aksamitny krem.

Soul Sweet

Beza:
200 gr. białek
400 gr. cukru pudru
Ubić białka na sztywna piane, później dodawać powoli cukier puder mieszając delikatnie .
Na blasze ułożyć papier i używając sac a poche tworzyć wybrany kształt na przykład dwa okręgi,
Włożyć do piekarnika na 45 min / temp 130 st. (drzwiczki piekarnika lekko uchylone) później podwyższyć temperaturę do 150 st. i zostawić na 15 minut (drzwiczki piekarnika zamknięte)
można zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.

Krem:
Bita śmietana
Mascarpone
Cukier
Skórka limonki i sok
Mascarpone wymieszać z cukrem ,sokiem z limonki i starta skórka ,ubić śmietanę i dodać do mascarpone. Nie podaję ilości, bo wszystko zależy od tego czy lubicie krem bardziej słodki lub kwaskowaty, lekki jak bita śmietana czy też bardziej gęsty i oczywiście od wielkości deseru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails