niedziela, 29 marca 2015

Mazurek cytrynowy i bakaliowo - kajmakowy



Dziś kolejne dwie propozycje mazurkowe. Jedna dla miłośników nieco mniej słodkich ciast to wersja z cytrynami oraz bezami , które dodają słodyczy do kwaskowatego kremu. Druga to wersja dla osób lubiących połączenie masy kajmakowej, bakalii i czekolady. Oba ciasta są bardzo proste w wykonaniu nawet dla początkujących pasjonatów słodkich wypieków.Polecam te dwie wersje mazurka ze względu na ich wspaniały smak, najlepiej zajadać się nimi na zmianę!


Mazurek cytrynowy z bezami

Kruche ciasto:

170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Obie mąki przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami do uzyskania drobnych kawałków ciasta. Dodać jajko i ekstrakt. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x25 cm zostawiając troszkę grubsze ciasto na brzegach. Po nakłuwać ciasto widelcem. Piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni około 20-25 minut ,

Lemon curd:

sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w małym garnku i zagotować, ciągle mieszając. Pogotować przez około 2 minuty. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko, ostudzić , a następnie posmarować ciasto.

Do dekoracji:
10 niewielkich bez
kilka listków mięty

Ciasto posypać pokruszonymi bezami i udekorować listkami mięty.



Mazurek bakaliowo- kajmakowy

Ciasto:

150 g mąki pszennej
25 g gorzkiego kakao
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśniej śmietany 18%
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę i kakao przesiać przez sitko, masło posiekać nożem, dodać cukier, śmietanę ,żółtko i wanilię.
Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 x 30 cm i po nakłuwać widelcem. Zostawić trochę ciasta i wokół uformować grubszy brzeg. Piec przez około 20 minut w piekarniku ustawionym na 200 stopni.

Krem:
200 g masy kajmakowej lub krówkowej
około 10 fig
20 g rodzynki
20 g orzechy

Ciasto posmarować masą kajmakową i posypać pokrojonymi figami, orzechami oraz rodzynkami.


1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails