poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Fusilli con funghi e pomodorini czyli makaron z grzybami i pomidorkami koktajlowymi



Jakiś czas temu pisałam, że chcę na blogu umieszczać nie tylko słodkości, ale i pomysły na inne dania, które pojawiają się na moim stole. Przyznam, że do napisania tego posta przyczynił się również konkurs organizowany przez Malmę. Fakt ten zmobilizował mnie do zrobienia zdjęć i napisania przepisów na dania z makaronem, które przygotowuję prawie każdego dnia. Dania są proste, a ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Kiedy makaron się gotuje ja przyrządzam sos i w ten sposób w 10 min. obiad jest gotowy. 
Zachęcam wszystkich do przygotowywania dań z makaronem, bo jest on jak papier i wszystko przyjmie :) to z czym go przyrządzicie zależy tylko od waszej wyobrażni!
Do dzieła!
Dziś przedstawiam Fusilli ( można użyć również penne) z grzybami i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki dla 2 osób:
  • około 200 gr. makaronu fusilli Malma
  • kilka pieczarek
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • bazylia lub pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej cebuli
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  1. Do gotującej się i posolonej wody wrzucamy makaron.
  2. Grzyby kroimy na małe kawałeczki.
  3. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy obrany czosnek, kiedy czosnek będzie miał złoty kolor usuwamy go z patelni.
  4. Dodajemy pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy grzyby, a po chwili przekrojone na pół pomidory.
  5. Smażymy przez kilka minut, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Do sosu dodajemy makaron, parmezan i pietruszkę lub bazylię.
  7. Smacznego!



1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails