niedziela, 5 stycznia 2014

Pijane śliwki w migdałach i czekoladzie



 Wiedziałam, że będą szczególnie smakowały mojej mamie i cioci, ponieważ są wielbicielkami suszonych śliwek i marcepanu. Jak się okazało wszyscy chcieli ich spróbować. Podpatrzyłam je u koleżanki, która prowadzi blog QuchniaKaroli.
 Dzięki uprzejmości firmy VOG w moim domu nie zabrakło suszonych śliwek, mielonych migdałówi i wielu innych bakali. Polecam na wszystkie okazję!

Składniki:
  •  15 śliwek suszonych
  • 1 szklanka wódki
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników lub cynamonu
  • 200 gr. mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • około 1/4 szklanki likieru Amaretto
  • 2 gorzkie czekolady


  1. Śliwki moczymy w wódce wymieszanej z przyprawą do pierników ( najlepiej przez całą noc).
  2. Śliwki odsączamy.
  3.  Migdały mieszamy z cukrem i likierem.
  4.  Z powstałej masy formujemy kuleczki(gdyby masa migdałowa była za rzadka możemy dodać cukru pudru). Spłaszczamy je i zamykamy w nich śliwki.Wkładamy na kilka minut do lodówki. 
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  6. Śliwki zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails