sobota, 17 sierpnia 2013

Jednoosobowa chmurka bezowa (expresowa)



Ta maleńka rolada, jest delikatna jak chmurka, nie jest za słodka,dzięki dodatkowi w postaci owoców o kwaskowatej nucie.
Bezy kojarzyły mi się z długim oczekiwaniem i suszeniem w piekarniku, a tu taka miła niespodzianka.Nie minęło nawet 20 minut , a siedziałam na tarasie z moją chmurką...szkoda, że tak szybko się skończyła :(


Składniki na 1 małą roladę:

  • 1 białko
  • 50 gr. cukru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki octu winnego
  1. Białko ubić.
  2. Dodać cukier wymieszany z mąką i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany.
  3. Dodać ocet i ubijać jeszcze chwile.
  4. Na blasze posmarowanej odrobiną tłuszczu i wyłożonej papierem do pieczenia uformoać z masy prostokąt o wymiarach okoła 10 cm x 20 cm
  5. Piec w temp. 150 st. przez około 10 min.
  6. Wyjąć i zostawić na kilka minut do przestygnięcia.
  7. Przewrócić bezę na drugą stronę, ułożyć dłuższym bokiem do siebie i wyłożyć na ciasto krem i owoce.
  8. Zawinać i włożyć do lodówki lub zjeść.

Krem:

  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 gr. serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

  1. Mascarpone wymieszać przez chwilkę mikserem.
  2. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone.

Dodatkowo:

Garść owoców typu maliny, czereśnie, truskawki








3 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails