sobota, 2 marca 2013

Tort Cappuccino




Jaką kawę lubicie? 
Może Was zdziwię, ale moja ulubiona kawa to ta zbożowa ze spienionym mlekiem, brązowym cukrem i skórkami pomarańczy. Tak, ze skórkami pomarańczy, tak właśnie podaję się ją w niektórych regionach Włoch. Rozumiem, że nie wszystkich zachwyca ta wersja ulubionego napoju ludzkości. 
Chyba jedną z najsławniejszych odmian kawy , a właściwie napoju kawowego jest cappuccino, smakuje bardzo wielu osobą i doskonale pasuje do ciasta i tortów.
No właśnie, skoro pasuje do tortów to może zrobić tort o smaku cappuccino.
Wspaniałe czekoladowe ciasto z lekkim kremem na bazie mascarpone. 
Nie jest to zbyt oryginalny pomysł, ale z pewnością przypadnie do gustu mojej mamie i jej koleżanką. Myślę, będą się nim delektować przy kawie.





Składniki na ciasto:
  • 5 dużych jajek
  • 125 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej
  • 125 gr. miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 gr. cukru
  • 125 gr. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Masło ucierać , aż stanie się białe.
  2. Dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
  3. Rozpuszczoną w jednej łyżce kawę dodać do masła i czekolady.
  4. Cały czas miksując dodać cukier.
  5. Białka oddzielić od żółtek.
  6. Dodawać po jednym żółtku i miksować.
  7. Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
  8. Ubić białka i powoli połączyć z masą czekoladową.
  9. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem formy ( okrągłej o średnicy 24 cm lub kwadratowej 24x 24 cm).
  10. Piec około 30 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 st..
  11. Po przestudzeniu przekroić i ewentualnie nasączyć. ( nasączyłam dość mocną słodką kawą).



Krem cappuccino:
  • 250 gr. serka mascarpone
  • 225 ml śmietanki kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny ( ja dodałam śmietanfix)
  • 60 gr. cappuccino w proszku (dodałam około 80 gr.)
  • 3 łyżki cukru ( można dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie jest cappuccino)
Wykonanie:
  1. Serek mascarpone wymieszać z cappuccino.
  2. Żelatynę rozpuścić w około 1/4 gorącej wody i leko przestudzić.
  3. Kremówkę ubić z cukrem, na koniec dodać żelatynę.
  4. Wmieszać delikatnie ubitą śmietanę do serka.
  5. Zimne ciasto przełożyć kremem.

Bita śmietana o smaku cappuccino:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru ( zapomniałam dodać)
  • około 20 gr. cappuccino w proszku ( dałam troszkę więcej)
Wykonanie:
  1. Ubić śmietanę z cukrem i cappuccino.
  2. Śmietanę wyłożyć na wierzch dekorując według uznania. ( ewentualnie można ubić samą kremówkę z cukrem , a następnie posypać ciasto cappuccino).


Inspiracja : Tutaj



7 komentarzy:

  1. to co że mało oryginalnie, ja tam zazwyczaj robię kremy z mascarpone bo uwielbiam go, a tort bardzo apetyczny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawowe słodycze, więc taki torcik zniknąłby u nas bardo szybko. Wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepieknie. Zapisuje do mojego ciastowego notatnika:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę,że to będzie jeden z moich ulubionych tortów bo jest przepyszny - polecam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails