sobota, 3 listopada 2012

Ciasteczka na konkurs


W tym tygodniu znalazłam trochę czasu, a i pogoda była sprzyjająca (lało całymi dniami!), więc upiekłam moje ulubione kruche ciasteczka, przygotowałam royal icing i do dzieła! Tak powstały dekorowane ciasteczka , które wezmą udział w konkursie organizowanym przez Tortownię...trzymajcie kciuki!
 
Na około 25 średniej wielkości ciastek:
  • 200 gr. miękkiego masła
  • 200 gr. cukru
  • 400 gr. mąki
  • 1 lekko roztrzepane jajko
  • nasionka z jednej laski wanilii
Inne wersje smakowe:
Czekoladowa : zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
 
Sposób przygotowania:
  1. W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
  2. Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników.
  3. Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę.
  4. Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.
  5. Ciasto zawijamy w folię przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
  6. Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki.
  7.  Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 10 min .( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe). 
  8. Odstawić do wystygnięcia.

Royal icing ( najprostszy przepis)

  • 1 białko,
  • kilka kropel cytryny
  • około 250 gr. cukru pudru

  1. Do miseczki wkładamy białko i rozbełtujemy trzepaczką.
  2. Powoli dodajemy przesiany cukier puder i kilka kropel soku z cytryny (spowoduje, że lukier będzie bielszy) i ciągle mieszamy, aż do osiągnięcia konsystencji pasty do zębów. (do lukrowania ciastek użyłam lukru z dodatkiem kilku kropel wody, natomiast do zrobienia kwiatków i listków lukier musi być dodatkowo zagęszczony cukrem pudrem)
 
 
UWAGA:
  • Po przygotowaniu, royal icing najlepiej przechowywać w hermetycznym pudełku, ponieważ bardzo szybko wysycha.
  • W przepisie użyte zostały surowe białka, dlatego dobrze jest lukier przechowywać w lodówce lub użyć białek w proszku.
  • wszystkie przyrządy użyte do przygotowania royal icing muszą być odtłuszczone ( ja przecieram je sokiem z cytryny) w przeciwnym wypadku lukier nie będzie nadawał się do użycia.
 




11 komentarzy:

  1. są śliczne :) i życzę powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są piękne. Słodkie ale bardzo stylowe! Trzymam kciuki, bo należy im się nagroda - za wygląd i Twój wkład.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zobaczymy czy się uda....nagroda kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku! Dopiero zaczynam swoją przygodę z dekorowaniem, ale chciałabym kiedyś tworzyć takie cudeńka jak ty. Trzymam kciuki ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie pierwsze miejsce gwarantowane!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne, powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dekoracja piękna. W jaki sposób robisz te maleńkie kwiatuszki? Z rękawa? Jeśli tak to jakiej końcówki używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwiatuszki można robić końcówkami np Wiltona do płatków jeśli się nie mylę to nr 104, ewentualnie jeśli rękaw do ozdób robisz z papieru to wystarczy końcówkę przyciąć po skosie.

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails