poniedziałek, 17 września 2012

Najszybsze babeczki... o wielkim sercu.




Najłatwiejsze babeczki jakie piekłam. Dwa razy czytałam przepis, żeby upewnić się , że  jest tak prosty. Babeczki pachną pięknie cytrynami i są lekko kwaskowate.Ich kwaskowaty smak doskonale równoważy słodki krem na bazie serka Philadelphia.
Dla chętnych podaję również wersję z serduszkiem.

Składniki na około 12 babeczek:
  • 180 gr. mąki
  • 120 gr. masła w temperaturze pokojowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 gr. cukru
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 cytryna (starta skórka i sok)

Sposób przygotowania.
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
  2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 2- 3 minut.
  3. Umieszczamy w foremkach na muffinki ( foremki napełniamy do 3/4 wysokości)
  4. Pieczemy około 20 minut.

Krem :
  • 150 gr. serka ''Philadelphia'' (koniecznie użyjcie tego sprzedawanego w papierku , a nie w pudełeczkach.Ten w pudełeczkach jest rzadszy i przez to krem będzie za rzadki)
  • 75 gr. masła w temperaturze pokojowej
  • 115 gr. cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny lub łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki miksujemy.
  2. Umieszczamy w sac a poche (rękaw dekoratorski).
  3. Wkładamy na około 1/2 h do lodówki.
  4. Dekorujemy!



Wersja z serduszkiem:
  1. Przygotowujemy ciasto i oddzielamy około 1/3 ilości. 
  2. Do oddzielonej ilości dodajemy czerwony barwnik (najlepiej w żelu) , barwnik dodajemy po troszkę, aż do uzyskania oczekiwanego koloru.
  3. Czerwone ciasto wkładamy do foremki, tak aby miało wysokość około 1 cm (pieczemy w niewielkiej foremce, ja użyłam keksówki). 
  4. Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 10 minut (jak tylko ciasto będzie na tyle trwałe, aby można było wycinać w nim nasze serduszka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia (ja wyciągnęłam ciasto z foremki i włożyłam do lodówki , a następnie na kilka minut do zamrażarki).
  5. Z zimnego ciasta wycinamy małe serduszka.
  6. Serduszka ustawiamy w foremkach na muffinki. Jedną ręką trzymamy serduszka , a drugą napełniamy foremki surowym ciastem bez barwnika. Ciasto jest na tyle gęste, że serduszka nie będą się przewracać.
  7. Musimy pamiętać, że ciasto troszkę urośnie, więc nie napełniamy foremek do samej góry, powiedzmy do około 3/4 wysokości.
  8. Pieczemy około 20 minut.
  9. Odstawiamy do wystygnięcia , a następnie dekorujemy.
Uwaga! Musimy zapamiętać w jakim kierunku ułożyliśmy serduszka ,inaczej po przecięciu nie zobaczymy oczekiwanego kształtu!

Źródło: www.madewithloveby.me

17 komentarzy:

  1. Cudnie się prezentują z tym wzorkiem. :) Zjadłoby się z przyjemnością taką babeczkę do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne! Wspaniałe!!! Miłego dnia, mój po takich babeczkach już jest;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. serduszkowa wersja słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale oryginalne ! :) a jakie fajne na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zakochana w tych serduchach

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba stworzę takie dla chłopaka, wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super pyszne i śliczne maleństwa ;d mniam !

    OdpowiedzUsuń
  9. Urocze:) W sam raz na prezent dla naszej drugiej połówki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Urocze są. Jeszcze nie piekłam takich muffinek.
    Zawsze "suche osobno, mokre osobno", czuję że te by mi się spodobały:)
    Wszystko razem i siup..a do tego cytrynowe! Zapisuję w "pilne";)

    OdpowiedzUsuń
  11. niestety nie wyszły mi :( serca wyskoczyły do góry, a ciasto wg Twojego przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
  12. zwracam honor, 3 sztuki wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję za przepis, wyszły pyszne :) już są u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Znow wszystko wyglada fantastycznie! Chyba sama skusze sie na takie muffinki! Zawsze wydawalo mi sie, ze to szalenie trudne, a u Ciebie wyglada to latwo i efektownie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails