środa, 30 maja 2012

Serduszka dla Mamy



Z okazji Dnia Mamy oprócz ''Małej Oranżerii'' przygotowałam te kruche ciasteczka zdobione Royal Icing.
Moim zdaniem to najlepszy przepis na kruche ciastka.Sa wspaniałe w smaku, ale i  zachowują kształt co jest bardzo ważne jeśli chcemy , tak jak w moim przypadku, dekorować ciasteczka:

Na około 25 średniej wielkości ciastek:

200 gr.  miękkiego masła
200 gr. cukru
400 gr. mąki
1 lekko roztrzepane jajko
nasionka z jednej laski wanilii


Inne wersje smakowe:
Czekoladowa : zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:

W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników. Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę. Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.Ciasto zawijamy w folie przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie pieczemy ( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez okoo 10 min . Odstawić do wystygnięcia.





Przepis : Peggy Porschen

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012

8 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails