piątek, 24 czerwca 2011

Focaccia


Tak to jest focaccia,może trochę zbyt wyrośnięta,ale jednak focaccia!Niestey nie miałam innej formy, a raczej była zajęta ( o tym w następnym odcinku).Przepis znalazłam tutaj jak większość przepisów na pieczywo.

Focaccia z rozmarynem i solą morską

250 g ugotowanych ziemniaków
300-400 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
600 g mąki pszennej
20 g drożdzy świeżych plus 1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
oliwa do posmarowania wierzchu focacci
2-3 łyżki świeżego rozmarynu
sól morska (użyłam wędzonej soli w płatkach)

Drożdze rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 15 minut.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę(niestety nie mam praski,więc użyłam widelec), wymieszać z mąką i solą. Wlać drożdże i zagniatając ciasto powoli wlewać oliwę i wodę . Ilość wody zależy od tego, jak wilgotne są ziemniaki, dlatego należy dodawać ją stopniowo.
Kiedy konsystencja ciasta będzie gładka, przykryć miskę czystą ściereczką i odczekać około 2 godzin.Użyłam okrągłej formy o średnicy 24 cm( niestety nie miałam innej). Opuszkami palców zrobić w wierzchu wgłębienia, posmarować oliwą, posypać solą i rozmarynem.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia.Piekłam focaccie około 1 godziny ponieważ , była dość wysoka.Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails