wtorek, 26 października 2010

Devil's Food Cake



 

Na urodziny bardzo drogiej mi osoby i wielkiego fana drużyny piłkarskiej z Neapolu...ciasto  czekoladowe Devil's Food Cake przełożone równie czekoladowym ganache i dżemem morelowym własnej produkcji.


Źródło:Dolce mania per pasticceria


Składniki:

280 gr. mąki
375 gr. cukru
170 gr miękkiego masla
75 gr. kakao
290 ml wody
6 gr sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i ubijać mikserem przez 30 sekund na niskich obrotach , a następnie przez 3 minuty na wysokich obrotach. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką  formy i piec przez 30 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na dodatkowe 10 minut.Podawać przełożone ulubionym kremem lub zwyczajnie ze szklanką zimnego mleka.Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails