sobota, 15 grudnia 2012

Świeczniki z piernika

  

Domków z piernika w tym roku nie będzie za to są świeczniki. Chciałam zrobić coś innego no i pojawił się pomysł na świeczniki - stroiki. Przepis na ciasto nadaje się również na domek , bombki na choinkę lub na inne dowolne kształty. Przyznam, że jest z nimi troszkę pracy, ale moim zdaniem warto. Osądźcie sami.

Składniki na 4 - 5 świeczników:
  • 600 gr. mąki pszennej
  • 250 gr. margaryny (można zastąpić masłem)
  • 200 gr. ciemnego cukru
  • 7 łyżek płynnego miodu lub golden syropu (dodałam miód)
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
 Sposób przygotowania :
  1. Do garnuszka wkładamy margarynę, cukier, miód.
  2. Podgrzewamy, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu.
  3.  Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy (ciasto może wciąż być ciepłe).
  4. Do misy miksera wsypujemy mąkę, sodę, przyprawy, mieszamy.
  5.  Dodajemy przestudzoną miksturę maślano-cukrową.
  6. Miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu. ( dodałam około 2 łyżki)
  7. Masę piernikową wałkować na grubość 4 - 5 mm (grubsze pierniki są solidniejsze).
  8.  Wycinamy dowolne kształty. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ( ja rozwałkowuję i wycinam pierniczki bezpośrednio na papierze do pieczenia.
  9. Pieczemy w temperaturze 180º C przez około 12 minut ( w zależności od wielkości). Ważne, że brzegi powinny się zacząć wyraźnie brązowić.
  10.  Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, więc należy poczekać zanim przełożymy je na kratkę do ostudzenia. 

Dekoracja:
Royal icing ( najprostszy przepis):
  • 1 białko
  • kilka kropel cytryny
  • około 250 gr. cukru pudru

 Sposób przygotowania:
  1. Do miseczki wkładamy białko i rozbełtujemy trzepaczką.
  2. Powoli dodajemy przesiany cukier puder i kilka kropel soku z cytryny (spowoduje, że lukier będzie bielszy) i ciągle mieszamy, aż do osiągnięcia konsystencji pasty do zębów. (do lukrowania ciastek użyłam lukru z dodatkiem kilku kropel wody, natomiast do sklejania lukier musi być dodatkowo zagęszczony cukrem pudrem).

 Źródło : Pierniczki

6 komentarzy:

  1. są piękne! a w dodatku mam takie same foremki, więc może spróbuję, jeśli znajdę trochę czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jejciu, jakie cudeńka, aż nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, pachnące świeczniczki...Cudny pomysł..

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne;) Masz bardzo kreatywne pomysły;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Prześliczne świeczniczki. Prosze jeszcze o dodanie banerka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails