wtorek, 1 listopada 2011

Bootiful Halloween Cake (Red Velvet Cake)






Ciasto z duszkami znalazłam już kilka miesięcy temu , ale musiało poczekać na odpowiednią okazję, taką jak Halloween. Przepis na Red Velvet Cake ( w moim przypadku jest brązowe , a nie czerwone, z powodu braku barwnika) znalazłam na jednej z moich ulubionych stron ''Kwestia Smaku'' , próbowałam już innych przepisów na to ciasto, ale ten jest moim zdaniem najlepszy.




Składniki:

Ważne: Składniki potrzebne do wykonania ciasta powinny mieć (a nawet muszą mieć) temperaturę pokojową, najlepiej wyciągnąć je z lodowki na kilka godzin przed pieczeniem.

250 g masła, bardzo miękkiego
  320 g drobnego cukru
  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dodałam ziarenka z jednej laski wanilii)
  4 jajka
  370 g mąki tortowej
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  szczypta soli
50 g kakao
1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
  2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w żelu (ja dodałam barwnik brązowy , bo czerwony akurat się skończył)

Przełożenie:

500 ml śmietanki kremówki, bardzo zimnej
  1 szklanka cukru pudru
  375 g serka mascarpone (użyłam 600 gr.)
  375 g serka kremowego  Philadelphia (dodałam 200gr.)

Polewa:
200 gr. gorzkiej czekolady
100 gr. śmietany kremówki

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 21 - 25 cm (moja miała 23 cm ) posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarować masłem, środek tortownicy posypać mąką.

Przygotowanie:
W misce zmiksować miękkie masło, cukier i ziarenka wanilii. na białą i puszystą masę. Cały czas ubijając wbijać po jednym jajku.Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao i  dokładnie wymieszać . Stopniowo dodawać do utartej masy delikatnie mieszając za każdym razem. Delikatnie połączyć z jogurtem oraz barwnikiem spożywczym.Przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70  minut, aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę górą do spodu i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy ciasto łatwiej jest przekroić). Zimne ciasto przekroić dwukrotnie. Śmietankę kremową ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i wymieszać najlepiej łyżką, a następnie połączyć z bitą śmietaną (bitą smietanę dodajemy do sera). Do czasu przełożenia tortu, trzymać w lodówce.Masę podzielić na 4 części, 2 części użyć do przełożenia blatów, 2 kolejne wykorzystać na posmarowanie góry i boków. Wstawić do lodówki. 
W celu wykonania polewy podgrzać śmietanę kremówkę i wymieszać z połamaną na kawałki czekoladą,masę zostawić do ostudzenia i przechowywać w lodówce.Przed podaniem rozprowadzić czekoladę na zimnym cieście i ułożyć duszki (przepis na duszki tutaj ).

Żródło: ''Kwestia smaku''
Inspiracja: ''I am Baker''

4 komentarze:

  1. EKSTRA!!! :-)))) Uśmiecham się do monitora takie te duszki urocze. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł;) Torcik wygląda uroczo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wizytę na moim blogu i wasze komentarze.Bardzo mi miło,że ktoś tu zaglada, oprócz mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie Ci wyszło! Mogłabym powiedzieć strasznie ze względu na Halloween :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails