niedziela, 1 marca 2015

Ciasteczka owsiano - bananowe bezcukrowe i nadal pyszne! ( Fit Siostra)


Dziś post dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i linię, ale nie chcą odmawiać sobie słodkich uroków życia. Moja propozycja to ciasteczka bez grama cukru, tłuszczu ani mąki, którymi możemy zajadać się do woli. Prawda, że brzmi intrygująco? Osobiście uwielbiam je jako małe co nieco po obiedzie lub jako słodką przekąskę w pracy. Są niezwykle szybkie do przygotowania i bardzo sycące.


Składniki na około 12 ciasteczek (babeczek):


  • 2 bardzo dojrzałe banany (mogą być mrożone)
  • 1/2 jabłka,
  • 2 szklanki płatków owsianych (szklanka 250 ml)
  • 3-4 łyżki miodu
  • garść słonecznika 
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny, dyni, migdałów (osobiście zawsze używam tych pociętych w słupki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


  1. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem ,jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (skrapiamy sokiem z cytryny).
  2.  Dosypujemy płatki owsiane, miód (próbujemy, czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania)
  3. Ziarnka dyni, słonecznika, posiekane orzechy, migdały, żurawinę oraz cynamon i wanilie. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do foremek na muffinki.
  4. Pieczemy w 180 st. C przez ok 20 min, musimy sprawdzać czy nie są już gotowe, jeśli brzegi są brązowe to możemy wyciągać. Następnie czekamy aż przestygną (w innym przypadku rozsypią się przy wyciąganiu z foremek) i wstawiamy do góry nogami na kolejne 5 minut .




4 komentarze:

  1. ciasteczka super, ale płatki owsiane mają gluten ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście moje przeoczenie, choć w sprzedaży są również płatki bezglutenowe :) Pozdrawiam, Bee

      Usuń
  2. uwielbiam takie ciastka! świetna propozycja na zdrowszą przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails