wtorek, 29 kwietnia 2014

Ciasto ''Adwokat''


Wspaniałe ciasto z ''Adwokatem'' gościło na moim świątecznym stole.Zostało zainspirowane ''Czeko-Baileys'' i moim zdaniem jest równie pyszne. Spód to ponownie niezastąpione ciasto czekoladowe, do tego lekki mus na bazie likieru i bita śmietana z bezami. Jak dla mnie wspaniałe ciasto z serii ''do kawy''. 




Składniki na kwadratową blaszkę o boku 23 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 3/4 szklanki* gorzkiego kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szkalnki maślanki
  • 3/4 szkalnki gorącej kawy (przygotowanejłyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

*szklanka = 250 ml

  1. Piekarnik ustawić na 180 st.
  2. Przygotować kwadratową formę o boku 23 cm.
  3. Wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki posypać mąką.
  4. W misce miksera wymieszać suche składniki.
  5. W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dodać je do suchych składników.
  6. Na koniec wmieszać gorącą kawę i wlać ciasto do formy ( Ciasto będzie bardzo płynne, można zabezpieczyć forme z zewnątrz folią aluminiową).
  7. Piec około 40 min. lub do suchego patyczka.
  8. Wyrównać górę ciasta i zostawić do ostudzenia, następnie można włożyć na pół godz. do zamrażarki.

Mus Adwokat:


  • 225 ml likieru ''Adwokat''
  • 2 białka
  • 300 ml zimnej kremówki 
  • 75 gr. cukru
  • 25 gr. żelatyny
  • 150 ml zimnej wody

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. 
  2. Likier podgrzewamy w mikrofali (musi być ciepły, nie gorący).Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym likierze.
  3. Białko ubijamy na pianę i dodajemy przestudzony Adwokat.
  4. Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy do likieru z białkami.
  5. Wylewamy na ciasto.
Bita śmietana z bezami:

  • 300 ml. śmietany kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 100 gr. małych bez ( kupiłam gotowe) plus kilka do dekoracji
Ubić śmietnę z cukrem i wymieszać z pokruszonymi bezami.
Ułożyć śmietanę na zasygniętej masie i udekorować pozostałymi bezami.






13 komentarzy:

  1. dostałam ślinotoku na widok ciasta... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, zjadłabym... Musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat to na obrazku wygląda na typowego zakalca..(.jasne ciasto)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie zanim się wypowiesz proponuję przeczytać chociaż wstęp...jasne ciasto?W tym przepisie nie ma jasnego ciasta!

      Usuń
  4. Nie mam akurat maślanki w domu, jak myślisz, czy zamiast niej mogłabym dodać jogurt naturalny czy śmietanę? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz do mleka dodać kilka kropel soku z cytryny i po jakiś 10 min maślanka gotowa :)NIe dodawałam jogurtu ani śmietany, wydaje mi się , że jogurt może być tylko nie słodki (naturalne też bywają z cukrem o ile się nie mylę).Dziękuję, za odwiedziny:)

      Usuń
    2. Witam, dodałam kefiru i wyszło super :) ogólnie ciasto bardzo smaczne, ale niestety masa z bezami spływała z reszty :( Dzięki za przepis , pozdrawiam!

      Usuń
    3. Przykro mi , że był problem z bitą śmietana, ale ciesze się , że smakowało.

      Usuń
  5. Witam chciałam zrobić to ciasto dla dzieci czym mogę zastąpić likier adwokat? Proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ciasto powinno być w smaku gumiaste?

    OdpowiedzUsuń
  7. likier to taki kogel-mogel, więc może utrzeć kilka żółtek z cukrem i dać zamiast likieru, dodając na koniec do masy trochę soku z cytryny aby zaostrzyć smak

    OdpowiedzUsuń
  8. witam czy robiac mus z podwojnej porcji zelatyne tzn 50gram mam rozpuscic w 300ml wody?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails