poniedziałek, 10 lutego 2014

Pudding bananowo - migdałowy i Happy Opole!



Lubicie banany i migdały? Lubicie karmel? Lubicie tańczyć?To lubicie ten mały pudding doskonały  na wyjątkowo zimne dni, kiedy mimo mrozu około -13 st Opolska Blogosfera nie zważając na warunki pogodowe tańczyła ( wraz z mieszkańcami Opola) do piosenki Pharrela Williamsa ''Happy''. Po wesołej zabawie wspaniale było wrócić do domu i zjeść taki karmelowo-bananowy deser.
Chcecie zobaczyć jak bardzo Opole is Happy!? Na końcu postu znajdziecie film.:)
Bardzo dziękuję firmie VOG (http://www.vog.pl/) za zaopatrzenie w bakalie!:)

Składniki na 4 ramekiny:
  • 175 gr. cukru trzcinowego
  • 60 ml wody
  • 2 banany
  • 75 gr. mielonych migdałów
  • 75 gr. mąki
  • 150 gr. cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 
  • 100 gr. rozpuszczonego masła + 1 łyżka
  1. W garnuszku podgrzać cukier, wodę i łyżkę roztopionego masła.Ciągle podgrzewając wymieszać do rozpuszczenia cukru.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-4 minuty, aż do uzyskania konsystencji syropu.Odstawić.
  3. Banany obrać i pokroić na plasterki.
  4. Miseczki posmarować masłem, na dnie ułożyc plasterki banana, polać połową sosu.Ustawić na blaszce i odłożyć.
  5. W miseczce wymieszać mąkę, mielone migdały, cukier, proszek do pieczenia.
  6. Dodać białka, wanilię, rozpuszczone masło i wymieszać.
  7. Wlać do miseczek i piec 20 min. w temp. 180 st. do suchego patyczka lub do zrumienienia.
  8. Podawać z resztą sosu.





4 komentarze:

  1. Wszystko jest tu mega happy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten pudding musi smakować obłędnie, ślinka leci na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails