poniedziałek, 18 listopada 2013

Jesienne babeczki z marcepanowymi gruszkami.



Ostatnie dni to gonitwa, zmiany, brak czasu, a do tego brak internetu i komputera (z gory przepraszam za brak polskich znakow w czesci tekstu). Na szczescie znalazl sie czas na mala porcje slodyczy. Jesienne babeczki z gruszkami, ciasteczkami Amaretti i likierem Amaretto ozdabiane malymi marcepanowymi gruszkami. Oslodzily te dni pelne silnych wrazen, radosci , ale i odrobiny smutku. Nie wiem co przyniesie przyszlosc, ale te babeczki z pewnoscia przyniosa duzo radosci. Smacznego!




Babeczki (około 10 szt.)
  • 190 gr. mąki
  • 100 gr. cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 gr. miękkiego masła
  • 1/2 szklanki (szklanka 250 ml) kwaśnej śmietany
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki (szklanka 250 ml) pokruszonych ciasteczek Amaretti
  • 1 gruszka (obrana i pokrojona w kostkę)

  1. Piekarnik ustawić na 180 st. i przygotować formę do muffinek i papilotki.
  2. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  3. Dodać masło, maślankę, jajka i wanilię.
  4. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Dodać Amaretti, wymieszać i umieścić w ciasto w papilotkach do 3/4 wysokości.
  6. Na wierzchu każdej babeczki umieścić kilka kawałeczków gruszki.
  7. Piec około 15-20 min.




Krem:
  • 75 gr. białek
  • 125 gr cukru
  • 170 gr. masła
  • 1 łyżeczka  likieru ''Amaretto''
  •  szczypta soli


  1. Upewnić się, że w misce miksera i na mieszadłach nie ma śladu tłuszczu (można przetrzeć sokiem z cytryny).
  2. Białka z cukrem ubijac na parze do osiągnięcia temp. 70 st.
  3. Nastepnie ubijac w mikserze okolo 10 min , az bialka wy stygna i miska osiagnie temp pokojowa.
  4. Do masy dodawac maslo w temp pokojowej i caly czas mieszac.(Jesli masa wyglada na zwarzona to odstawic ja na okolo 15 min do lodowki, a nastepnie ponownie wymieszac)
  5. Miksowac do osiagniecia jednolitego kremu
  6. Na koniec dodac sol i amaretto.
  7. Dekorowac babeczki wedlug uznania.




Dekoracja:
  • Marcepan
  • gozdziki
  • zolty barwnik spozywczy
Marcepan zabarwic barwnikiem.
Formowac gruszki i dodac gozdziki.





6 komentarzy:

  1. Wyglada mi to na Mistrzostwo Swiata w dekorowaniu kremem--PIEKNIE!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne są te marcepanowe gruszeczki :) Wspaniałe babeczki Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka :p tylko jak dlugo trzeba je piec?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczy blog ;)
    agrestaco6.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails