poniedziałek, 18 marca 2013

Tort Karaibski



Zima już niby się kończy, a tu dziś spadł śnieg. Tęskno za wiosną, za latem, za plażą, za słońcem, a jak plaża i słońce to najlepiej Karaiby, a jak Karaiby to zapachy kokosu i ananasów, które znajdziecie w tym torciku.
Ciasto bardzo wilgotne, nie wymaga nasączenia, część mąki zastąpiłam mielonymi migdałami, do tego mleko pachnące kokosem i troszkę wiórek kokosowych. Tort przełożyłam kremem z białą czekoladą, mascarpone i kokosem, a ponadto dużo ananasów. Smakował....bardzo!
A jak wam się podoba patera? Moim zdaniem cudowna i jaka wiosenna( dziękuję Ciociu!). Z pewnością zaprezentuję na niej jakieś wiosenne słodkości.



Ciasto ( użyłam okrągłej formy o średnicy 22 cm) :

  • 1 3/4 szklanki* mąki tortowej
  • 2 szklanki* cukru
  • 3/4 szklanki* mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka* jogurtu
  • 1/2 szklanki* oleju roślinnego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka* bardzo ciepłego mleka**

* szkalnka = 250 ml
** do mleka przed podgrzaniem można dodać około 2 łyżki wiórek kokosowych lub kilka łyżek malibu lub syropu kokosowego


  1. W jednej misce wymieszać przesiane przez sitko suche składniki.
  2.   drugiej składniki płynne oprócz mleka. 
  3. Powoli mieszając dodawać wilgotne składniki do suchych.
  4. Na koniec dodać gorące mleko. 
  5. Ciasto będzie bardzo rzadkie, dlatego tortownicę zabezpieczyłam od zewnątrz folią aluminiową, a w środku posmarowałam masłem i opruszyłam mąką.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 min. (20 min (góra-dół), a następnie jeszcze około 30 min na termoobiegu).Ciasto jest gotowe jeśli włożony w środek patyczek będzie czysty. Odstwaić do przestygnięcia.


Krem:



250 gr. sera mascarpone
100 gr. białej czekolady 
250 ml. śmietany kremówki 30%
3-4 łyżki wiórek kokosowych
1 puszka ananasa w kawałkach ( można wymieszać z kremem lub ułożyć na cieście i przykryć kremem)





Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone i wiórkami.
Zimną śmietanę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. 
Wstawić do lodówki.
Przełożyć kremem zimne ciasto.



UWAGA: Jeśli po zmieszaniu czekolady i mascarpone krem wygląda na zważony należy ustawić na chwilę naczynie z kremem nad garnkiem z ciepłą wodą i energicznie mieszać, 



Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • około 2 łyżki cukru pudru ( wedle uznania)
  • kokos do obsypania boków tortu

  1. Ubić śmietanę z cukrem i obłożyć tort. 
  2. Boki obsypać wiórkami kokosowymi.Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Bardzo elegancki. I ta patera jaka urocza :).

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny! Taki właśnie zamierzam sobie przygotować na 10 rocznicę ślubu. Bez ryzyka, że biszkopt nie urośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity i bardzo ładny ten tort. A patera rozkoszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje sie przepieknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zarówno patera jak i tort genialne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie i bardzo elegancko :) na pewno był przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada wspaniale...musze ten tort przygotowac na Swieta!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails