poniedziałek, 25 marca 2013

Tort czekoladowy z aksamitnym kremem



Marzec to w moim domu miesiąc imienin i spotkań rodzinnych. Przy takich okazjach jest zawsze powód, żeby upiec coś słodkiego, a że w mojej rodzinie jest wielu miłośników słodyczy mogę wypróbować kilka nowych przepisów. Pierwszym ciastem jakie upiekłam jest ten czekoladowy torcik z wspaniałym , aksamitnym kremem na bazie mascarpone ( takie kremy lubię najbardziej), do ciasta dodałam wiśnie, które doskonale pasują do czekolady ( możemy użyć zwykłych wiśni z kompotu lub takich moczonych w nalewce wtedy nasz tort nabierze ostrości i stanie się wspaniałym tortem dla dorosłych)


Ciasto:
  • 5 dużych jajek
  • 125 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej
  • 125 gr. miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 gr. cukru
  • 125 gr. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Masło ucierać , aż stanie się białe.
  2. Dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
  3. Rozpuszczoną w jednej łyżce kawę dodać do masła i czekolady.
  4. Cały czas miksując dodać cukier.
  5. Białka oddzielić od żółtek.
  6. Dodawać po jednym żółtku i miksować.
  7. Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
  8. Ubić białka i powoli połączyć z masą czekoladową.
  9. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem formy ( okrągłej o średnicy 22 cm ).
  10. Piec około 30 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 st..


Krem:
  • 500 gr. serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej
  • 200 gr. gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • opcjonalnie : wiśnie ( mogą być wiśnie z nalewki)

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i trochę przestudzić.
  2. W drugiej miseczce wymieszać np.widelcem lub krótko mikserem mascarpone, śmietankę i cukier puder do połączenia składników, a następnie połączyć z czekoladą.
  3. Dodać odsączone owoce.

Polewa na wierzch tortu:

  • 70 gr. gorzkiej czekolady
  • 30 gr. masła


  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
  3. Połączyć z masłem i polać wierzch ciasta.

Ganache do dekoracji:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 gr. czekolady gorzkiej
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

  1.   Podgrzać śmietankę (ma być gorąca, ale nie zagotowywać).
  2. Zalać śmietanką czekoladę.
  3. Dodać cukier puder i wymieszać do połączanie askładników.
  4. Przestudzić ( najlepiej wstawić miseczkę z masą do zimnej wody)i ubić na wysokich obrotach na krem. (Im zimniejsza tym szybciej się ubije).
  5. Ubitym kremem dekorować tort za pomocą rękawa dekoratorskiego.
 Dekoracja boków tortu:
  • około 50 gr. mielonych migdałów
  • około 50 gr. startej gorzkiej czekolady
 Smacznego!

Inspiracja : Tutaj


9 komentarzy:

  1. cudowny! Wspaniałe połączenie czekolady i wiśni!

    OdpowiedzUsuń
  2. podzielam Twoją miłość do kremów na bazie mascarpone, torcik cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny i jaki ma pyszny skład! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny i pewnie pyszny - zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny! Uwielbiam jeść i przyrządzać torty! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sądząc po składnikach i widoku, tort musi byc cudowny, będę o nim pamiętać:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails