poniedziałek, 14 stycznia 2013

Słodkie falbanki na urodziny.




Zainspirowana cudownymi tortami Maggie Austin postanowiłam spróbować stworzyć podobny tort. Daleko mu do cudów, które możecie zobaczyć  ( tutaj ), ale jestem zadowolona z efektów, szczególnie, że to mój pierwszy piętrowy tort.



Tort składa się z dwóch warstw. Dolna o średnicy 21 cm i górna o średnicy 15 cm. Większe ciasto to biszkopt czekoladowy przełożony musem na bazie gorzkiej czekolady, serka typu mascarpone i ubitej śmietany kremówki. Część górna to biszkopt waniliowy z takim samym kremem jak ten opisany wyżej, z jednym wyjątkiem , w tym przypadku użyłam białej czekolady. Dodatkowo torty przełożone są musem malinowym.


Dekoracje: Tort obłożony jest kremem maślanym w celu wyrównania boków tortu, a następnie ''oklejony'' falbankami z masy cukrowej z dodatkiem łyżeczki gumy arabskiej. 





10 komentarzy:

  1. wygląda jak małe dzieło sztuki, śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest niesamowity! Szkoda jeść takie cudo...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny tort! Gratuluję zdolności manualnych!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny to za mało powiedziane...Cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje i ciesze sie, ze sie podobal, pewnie jeszcze ta technike wykorzystam, bo jest bardzo efektowna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny..ale samemu nie da sie odtworzyc takiego cuda :-)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails