wtorek, 1 maja 2012

Słodkie pudełeczka



Dziś przedstawiam słodki pomysł na tak ostatnio  modne  podarunki dla gości.
Własnoręcznie przygotowane pudełeczka, wypełnione lukrowanymi migdałami lub ulubionymi cukierkami mogą być ciekawą i łatwą do wykonania alternatywą dla propozycji  dostępnych na rynku.



Do ich wykonania potrzebne są:

Pudełeczka:

1 białko
1 kg cukru na 6-8 pudełeczek w zależnosci od wielkości

Metalowe foremki
Kawałek grubego kartonu

W misce mieszamy rozbełtane białko i cukier. Cukier powinien przypominać w konsystencji piasek na plaży , z którego chyba każdy z nas kiedyś robił babki.
Tak przygotowanym cukrem wypełniamy foremki ugniatając dokładnie, żeby nie pozostawić żadnych wolnych miejsc. Następnie robimy babki z cukru układając je na blasze pokrytej kartonem ( karton zapobiega karmelizacji cukru). Tak przygotowane babki wkładamy do nagrzanego do 100 st. piekarnika i pieczemy, a raczej suszymy przez około 10 minut, po tym czasie pudełeczka odwracamy i wkładamy na następne 5 minut po czym wydrążamy delikatnie łyżeczka lub nożem środek. Zostawiamy w piekarniku jeszcze na jakieś 15-20 minut do czasu kiedy pudełeczka będą suche wewnątrz.


Metalowe foremki wys.5 cm, średnica 7 cm.

Pokrywki przygotowujemy z lukru plastycznego dostępnego w wielu sklepach internetowych lub przygotowanego w domu.

Lukier plastyczny :

6 gr. żelatyny w listkach
30 ml zimnej wody  
70 gr. glukozy w płynie
8 gr. gliceryny spożywczej (opcjonalnie, dzięki niej kolory będą intensywniejsze)
16 gr. masła w temp. pokojowej
450 gr. cukru pudru

Żelatynę umieścić w żaroodpornej miseczce lub garnuszku i zalać wodą, poczekać aż żelatyna wchłonie wodę. Ustawić miseczkę nad parą i poczekać aż żelatyna się rozpuści, następnie dodać glicerynę, glukozę i masło.Wymieszać do połączenia składników ( nie dopuścić do zagotowania!) Cukier puder włożyć do dużej miski i dolać ciepłą żelatynę . Zagniatać ręcznie do uzyskania jednolitej białej masy (ewentualnie można dodać odrobinę wody lub więcej cukru jeśli masa będzie zbyt twarda lub zbyt miękka). 
Powstałą masę rozwałkować i wykrawać pokryweczki w wybranym rozmiarze. Pokrywki zostawić na 24 godziny w suchym miejscu do wyschnięcia, a następnie dekorować.


Ozdoby wykonane z Gum Paste, cukru plastycznego i lukru królewskiego (royal icing).

Przepis na Gum Paste w jednym z kolejnych postów.



11 komentarzy:

  1. Kapitalny (choc nieco pracochlonny) pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niejeden łakomczuch chciałby mieć takie pudełeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, nie wpadłabym na to :) I wyglądają uroczo! Pozdrawiam, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. o fajny pomysł
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się,że podobał Wam się mój pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Są warte każdego nakładu pracy :) Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny pomysł na słodki upominek:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails