Strony

czwartek, 28 października 2010

Chleb z ziemniakami


- Kochanie, zostało troche ugotowanych ziemniaków , wyrzucić je?
- No wiesz, wyrzucić!?Przecież mogę ich użyć do zrobienia chleba.
- Chleba!?

Źródło: Pracownia wypieków

Składniki:

100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę ( z braku praski użyłam widelca)
400 g pszennej mąki 
200 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek


Drożdże wsypać do miseczki, dodać cukier, 100 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
Mąkę połączyć z solą i ziemniakami, na środku zrobić dołek i wlać do niego najpierw zaczyn, a potem resztę wody i oliwę. Wodę należy dolewać stopniowo, jej ilość zależy od rodzaju mąki.
Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto.
Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrastania na godzinę.
Następnie z ciasta uformować okrągły bochenek, który przełożyć do koszyczka do wyrastania wysypanego mąką (lub do durszlaka lub miski wyłożonej ściereczką, oprószonej solidnie mąką).
Odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na rozgrzaną blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 240 st., spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza lub na dno piekarnika wsypać ok. 1/2 szklanki kostek lodu.
Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 st C  dopiekać kolejne 15-25 minut, do zrumienienia bochenka.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną i ostudzić przed pokrojenie. Gotowe!

wtorek, 26 października 2010

Devil's Food Cake



 

Na urodziny bardzo drogiej mi osoby i wielkiego fana drużyny piłkarskiej z Neapolu...ciasto  czekoladowe Devil's Food Cake przełożone równie czekoladowym ganache i dżemem morelowym własnej produkcji.


Źródło:Dolce mania per pasticceria


Składniki:

280 gr. mąki
375 gr. cukru
170 gr miękkiego masla
75 gr. kakao
290 ml wody
6 gr sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i ubijać mikserem przez 30 sekund na niskich obrotach , a następnie przez 3 minuty na wysokich obrotach. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką  formy i piec przez 30 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na dodatkowe 10 minut.Podawać przełożone ulubionym kremem lub zwyczajnie ze szklanką zimnego mleka.Gotowe!

sobota, 23 października 2010

Hello Kitty


Zaczęło się od ciasta Hello Kitty....do kompletu zrobiłam kruche ciasteczka.

Ciasteczka:

220 gr. masła
240 gr. cukru
1 całe jajko 
1 żółtko
375 gr. mąki
szcypta soli
Do wyboru: starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa, ekstrakt waniliowy lub migdałowy

Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z cukrem, następnie dodać jajko i żółtko.Powoli dodawać mąkę, szczyptę soli i skórkę lub ekstrakt.Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 min.
Rozwałkować i wycinać ulubione kształty.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dekorować według uznania. Gotowe!

środa, 20 października 2010

Carrot cake


Na imieniny mojej koleżanki , która  jest wielką fanka Hello Kitty , nie lubi ciasta z kremem , ale uwielbia przyprawy takie jak goździki, cynamon i gałkę muszkatołową, przygotowałam moje pierwsze ciasto marchewkowe, które jak się okazało pachnie odrobinę piernikiem.

Źródło: Valentina Gigli

Składniki:

150 gr mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu 
1/2 łyżeczki gożdzików
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
110 gr oleju roślinnego
225 gr. cukru
60 gr. drobno startej marchewki
70 gr. orzechów
1 łyżka wody

Wymieszać olej z cukrem , dodać żółtka, startą marchewkę, orzechy a następnie przesianą mąkę z przyprawami , proszkiem do pieczenia i sodą.Na końcu dodać wodę i ubite na sztywną pianę białka. Włożyć do okrągłej formy o średnicy 22 cm a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 30 minut.

poniedziałek, 11 października 2010

Ciasto z jabłkami



Jesienne poranki... za oknem chłodno i szaro, potrzebuje jakiegoś dobrego powodu, żeby podnieść się z łóżka.

Źródło: Przepis mojej babci

 Składniki:
3 jabłka pokrojone w kostkę
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 duże jajko
pół szklanki bakali
pół łyzeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia


Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem i odstawić na 2 godziny następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 minut . Gotowe!

piątek, 8 października 2010

Sernik - Brownie, a może Brownie - Sernik



Inspiracja : Kwestia Smaku


Masa serowa:

  340 g twarogu śmietankowego zmielonego (np. Philadelphia)
  100 g cukru
  1 żółtko
  30 g mąki
  starta skórka z 1 pomarańczy
  1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy

Utrzeć ser z cukrem. Ciągle ubijając mikserem dodać żółtko, następnie wsypać mąkę. Na koniec zmiksować ze skórką i sokiem pomarańczowym, uzyskując dość gęstą konsystencję masy.

Brownies :
100 gr. gorzkiej czekolady
100 gr.  orzechów włoskich lub laskowych
100 gr. masła
2 łyżki mąki
100 gr. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali następnie mieszając dodać mąkę , cukier, proszek do pieczenia, sól, a następnie jajka i orzechy.
Ciasto włożyć na blachę o rozmiarach 20 cm na 20 cm wykładając na przemian po łyżce masy serowej i masy brownie i mieszając masy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 30 min.

niedziela, 3 października 2010

Urodziny


Ten tort przygotowałam na podwójne urodziny moich znajomych.Uczę się dekorować torty i ciesze się gdy pojawia się okazja do ćwiczeń szczególnie,ze zawsze jest ktoś kto ucieszy się z takiego słodkiego prezentu!Pod warstwa lukru ukrywa się Moka chiffon cake przełożony nutellą i lekko kwaskowatym dżemem morelowym....nie mogę się doczekać następnych urodzin!

poniedziałek, 20 września 2010

Proste ciasto z dżemem

W tym roku pierwszy raz robiłam dżemy figowe, pomarańczowe, śliwkowe, brzoskwiniowe, cytrynowe.
Dżem najlepiej smakuje na śniadanie z chlebem i szklanką mleka. Pragnąc urozmaicić śniadania upiekłam to proste ciasto, które można  przygotować z dowolnym dżemem i zajadać się nim nie tylko na śniadanie.Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami mąki i do tego przepisu użyłam mąki ryżowej.

Źródło : www.cookaround.com


200 gr. mąki (użyłam mąki ryżowej)
170 gr cukru (użyłam brązowego cukru)
170 gr. miękkiego masła
2 jajka i 1 żółtko roztrzepane widelcem
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka cytrynowa
szczypta soli
około 200 gr. ulubionego dżemu
mielone migdały do dekoracji 
opcjonalnie 2 łyżki kakao

Wymieszać mąkę, cukier ,starta skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól.Mieszając mikserem dodać jajkai masło.Ciasto rozsmarować na blaszce o średnicy 26 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia.Na powierzchni formować zagłębienia za pomocą łyżki , a następnie wypełnić je dżemem.Piec w temperaturze 180 st przez około 35 minut.Gotowe!

piątek, 3 września 2010

Chleb gryczany



Postanowiłam upiec chleb na prawdziwym żytnim zakwasie, wybrałam się do sklepu i kupiłam mąkę....niestety nieodpowiednią, ale skoro już ją kupiłam, to trzeba ja jakoś wykorzystać i tak powstał chleb gryczany i nie tylko, ale o tym w następnym odcinku...

 Chleb gryczany
Źródło:Przeglądnełam tak dużo przepisów, że niestety umknął mi adres strony, na której znalazłam ten przepis.
Składniki:
40 g drożdży lub 2,5 paczki drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
500 g mąki gryczanej
300 g nieoczyszczonej mąki pszennej
ok. 350 ml ciepłej wody
3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozmieszaj ze 100 ml wody i łyżeczką cukru, odstaw na 10-15 minut. Zmieszaj wszystkie suche składniki, dodaj oliwę i rozpuszczone drożdże, zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wody (ilość wody może różnić się od podanej, w zależności od typu mąki, jakiego użyjesz). Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste, odchodzić od rąk i blatu, a po naciśnięciu, wracać do pierwotnego kształtu. Teraz możesz odstawić je na około godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz przez około 2-3 minuty. Uformuj bochenek i powtórnie zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chlebek przez ok. 30-35 minut.Ja z połowy porcji upiekłam chlebek w keksówce długości 23 cm. Gotowe!

niedziela, 29 sierpnia 2010

Kruche ciasteczka


Kruche ciasteczka ''kręcone'' przez maszynkę pod czujnym okiem mamy, kolorowe świąteczna cudeńka robione na święta z siostrą.Ciastka z dżemem, makiem, migdałami, orzechami lub najprostsze z lukrem, pochowane w blaszanych pudełkach, ukrywane w babcinej szafce ze słodkościami.Te najprostsze ciastka zawsze przywołują w pamięci wspaniałe wspomnienia.

Ciastka:

220 gr. masła
240 gr. cukru
1 całe jajko 
1 żółtko
375 gr. mąki
szcypta soli
Do wyboru: starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa, ekstrakt waniliowy lub migdałowy

Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z cukrem, następnie dodać jajko i żółtko.Powoli dodawać mąkę, szczyptę soli i skórkę lub ekstrakt.Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 min.
Rozwałkować i wycinać ulubione kształty.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dekorować według uznania. Gotowe!


wtorek, 24 sierpnia 2010

Macarons



Dałam się uwieść modzie na te małe, słodkie ciasteczka przypominające bezy.Ostatnio stały się bardzo popularne i są inspiracją nawet dal projektantów mody.Ciasteczka wydają się łatwe w przygotowaniu, ale no właśnie...jak widzicie pomimo moich usilnych starań, efekty są różne. 

Macarons

Żródło: Prova del cuoco

215 gr. zmielonych bardzo drobno migdałów
350 gr. cukru pudru
30 gr. mąki
190 gr. białek (najlepiej kilkudniowe ,przechowywane w lodówce)
90 gr. drobnego cukru
barwnik spożywczy w wybranym kolorze

Przesiać zmielone migdały, cukier puder i mąkę.Ubić białka z drobnym cukrem na sztywną pianę, a następnie dodawać powoli mieszając migdały, cukier puder i mąkę.Podzielić masę na kilka części i do każdej dodać po kilka kropel barwnika.Włożyć masę do sac-a-poche i formować na blasze małe krążki.Włożyć do rozgrzanego do 170 st. piekarnika na około 10 min.
Przekładać ulubionym kremem ...Gotowe!


wtorek, 17 sierpnia 2010

Dżem figowy



W końcu nadszedł czas fig....najlepsze są te świeże, zjadane pod drzewem, ale kiedy zjadło się ich już tyle,że więcej po prostu nie można, trzeba pomyśleć jak zachować ich smak do kolejnego lata. Najłatwiejszy sposób to ...

Dżem figowy

1kg świeżych, obranych ze skórki fig
300 gr. cukru
sok z jednej cytryny
cynamon (kawałeczek wysuszonej kory)
1 strączek wanilii
2-3 łyżki wody

Obieramy figi i kroimy w kawałki , dodajemy sok z cytryny, cynamon, wanilie (najlepiej dodać ziarenka z jednego strączka wanilii) i wodę.Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie.Zagotowujemy często mieszając, a następnie dodajemy cukier.Dżem gotujemy około godziny,często mieszając.Najlepiej sprawdzić czy dżem jest gotowy kładąc łyżkę gorącego dżemu na talerzyku wyjętym z zamrażarki, w ten sposób dżem szybko wystygnie i będziemy mogli sprawdzić czy ma zadowalającą nas konsystencje.
Gorący dzem wkładamy do wygotowanych gorących słoików (słoiki wymyć, a następnie gotować około 15 minut,później wyciągnąć z garnka i włożyć do piekarnika nagrzanego do około 50 st i poczekać aż wyschną) zakręcamy, odwracamy do góry nogami ,przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

środa, 11 sierpnia 2010

Moka chiffon cake


Dziś Chiffon cake, a właściwie Moka Chiffon cake na imieniny pewnego pana.Chiffon cake piekłam po raz pierwszy , bez specjalnej formy, w zwykłej tortownicy.To amerykańskie ciasto początkowo wydawało się trudne, szczególnie dlatego,że po upieczeniu (w niewysmarowanej formie,najlepiej aluminiowej, ponieważ ciasto powinno się przykleić do brzegów) należy odwrócić  do góry nogami i zostawić do ostygnięcia, moje stygło całą noc oparte na filiżankach do kawy.









Moka chiffon cake


Źródło: www.cookaround.com


125 gr. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
185 gr. cukru
50 gr czekolady
szczypta soli
3 jajka (4 jeśli są małe)
1/2 filiżanki espresso
60 ml wody
55gr oleju roślinnego np. słonecznikowego
Przesiać mąkę , proszek do pieczenia, sól dołączyć cukier, tworzymy tak zwana fontannę i do środka wlewamy żółtka. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę i łączymy ją z espresso, wodą i olejem.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.Rozpuszczoną czekoladę z pozostałymi płynami (lekko przestudzoną) wlewamy na żółtka mieszając mikserem, następnie używając łyżki i mieszając delikatnie dołączamy ubite białka.Wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę / temp. 170 st.Po upieczeniu odwracamy ciasto do góry nogami i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Jak już pisałam, nie mam formy do chiffon cake, ale w normalnej tortownicy (średnica 24 cm.) wyszło wspaniale. W przeciwieństwie do biszkoptów nie wymaga nasączenia, w środku jest miękkie i wilgotne.
Ciasto przełożyłam : dżemem figowym i Kremem ''Camy''
Krem ''Camy''
250 gr mascarpone
100 ml mleka skondensowanego
Mascarpone wymieszać mikserem przez około 1 minutę, a następnie dodawać mleko skondensowane, ciągle mieszając.W zależności od gustu mleka można dodać mniej lub więcej.
Gotowe!

piątek, 30 lipca 2010

Czekoladowa chmurka

Wspaniale jest osłodzić komuś choć chwilkę, choć moment, pozwolić zatopić się w czekoladowej słodyczy i delektować się chwilą...wspaniale jeśli tą osobą jest ktoś kogo kochasz, bratnia dusz...dziękuję że jesteś Robań!


Czekoladowa chmurka


230 gr. cukru
3 jajka
180 gr. cukru
180 gr. masła
50 gr. gorzkiego kakao
6 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ubić cukier z jajkami. W osobnym naczyniu połączyć przesianą mąkę i kakao, którą należy dodawać po łyżce, na zmianę z miękkim masłem, do ubitych jajek z cukrem(ciągle mieszając mikserem). Wsypać proszek do pieczenia do szklanki i dolać mleko, wymieszać. Kiedy mieszanka zacznie się pienić dodać do ciasta, mieszając delikatnie łyżką.Wyłożyć do foremki o średnicy 24 cm i piec w rozgrzanym  do 200 st. piekarniku przez około 30-40 min.Gotowe!


Do przełożenia można użyć ulubiony krem(Ja użyłam kremu waniliowego z czekoladowymi kropeczkami).
Do dekoracji użyłam gorzkiej czekolady z odrobiną śmietany kremówki oraz róże i listki wykonane z Royal Icing.

środa, 21 lipca 2010

Brownies



Kiedy przyjdzie ochota na coś małego i mocno czekoladowego z dodatkiem ulubionych orzechów, koksu lub migdałów, kiedy nie ma się czasu i chęci na skomplikowane przepisy,wtedy są Brownies pyszne z cukrem pudrem, z mlekiem, polane czekoladą, jeszcze ciepłe z dodatkiem lodów waniliowych, po prostu wspaniałe.

Brownies
100 gr. gorzkiej czekolady
100 gr. drobno pokrojonych orzechów (ja użyłam 50 gr. drobno pokrojonych migdałów i 50 gr. wiórek kokosowych)
100 gr. masła
2 łyżki mąki
100 gr. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali następnie mieszając dodać mąkę , cukier, proszek do pieczenia, sól, a następnie jajka i orzechy.
Ciasto włożyć na blachę o rozmiarach 20 cm na 20 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 30 min.
Gotowe!

poniedziałek, 19 lipca 2010

Bułeczki piknikowe

Dziś wcześnie rano, zanim z nieba zaczął lać się żar, odważyłam się włączyć piekarnik i powstały małe przytulone bułeczki piknikowe.

Bułeczki piknikowe

Źródło: Pracownia wypieków

350 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 ml wody
1 łyżka oliwy

mąka do posypania bułek

Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać. Powoli wlewać wodę, a na końcu oliwę. Wyrobić rękoma.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz. przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. (Ja przygotowałam ciasto wieczorem, a bułeczki formowałam i piekłam następnego dnia rano.)
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce w kształcie okręgu, zostawiając 1 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować olejem/oliwą(niestety zapomniałam), posypać mąką i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st. C i piec kolejne 12 min.
Gotowe!

czwartek, 15 lipca 2010

Bułeczki z nutellą

-->


Za oknem gorąco, bardzo gorąco, tak gorąco, że mam zakaz włączania piekarnika, ale czasem ...
Bułeczki z Nutellą


Źródło przepisu: Pracownia wypieków


250 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
30 g masła, miękkiego
7 g świeżych drożdży
70 g wody, ciepłej
1 jajko


Nadzienie:
100 g Nutelli
50 g sera Philadelphia 


Do posmarowania:
2 łyżeczki śmietany


Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić ciasto tak, by delikatnie pokryło się oliwą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (ok. 1 godziny).


Wymieszać dokładnie Nutellę i ser.


Podzielić ciasto na 8 części. Rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować Nutellą, zwinąć i uformować kule. Przełożyć do wysmarowanej formy (np na mufinki). Przykryć i pozwolić wyrastać przez ok. 1 godzinę.


Piec na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 200 st C przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować śmietaną. Ostudzić na kuchennej kratce.
Gotowe!

sobota, 10 lipca 2010

Sernik



Przepis na ten sernik dostałam od mojej włoskiej koleżanki Micheli, podobno jest to oryginalny przepis na sernik nowojorski. Nie jestem tego pewna, ale na pewno jest to najlepszy sernik jaki jadłam, przerasta go tylko sernik z brzoskwiniami w wykonaniu mojej mamy.:)

Sernik  Micheli
500 gr. Mascarpone
250 gr. Philadelphia
4 jajka
150 gr. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 ml śmietany kremówki
Esencja waniliowa lub sok z limonki
250 gr. ciastek typu ‘’Petitki’’
50 – 100 gr. masła
Podawać  polany rozpuszczoną czekoladą lub miksowanymi truskawkami.
W mikserze ucierać jajka z cukrem około 2- 3 minut (do osiągnięcia jednolitej masy) dodać mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli dodawać oba rodzaje sera , ciągle ubijając dodać esencje waniliową lub sok z limonki, a na końcu mieszając delikatnie szpatułka dodać ubitą śmietanę.
W foremce o średnicy 22 cm ułożyć  pokruszone i wymieszane z masłem ciastka , a następnie masę serową. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st.Gotowe!
Sernik na zdjęciu został przygotowany z połowy proporcji.

środa, 7 lipca 2010

Muffiny kokosowe

Wspaniałe muffinki , mocno kokosowe, a jednocześni przesycone  aromatem limonki.

Źródło:Moje wypieki
 
Składniki na 12 małych muffinek:

 
150 g mąki
70 g cukru
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
 szczypta soli
8 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
120 g stopionego masła
50 ml soku z limonki
 skórka otarta z 2 limonek

 
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.

Gotowe!

wtorek, 6 lipca 2010

Rogale


 Blog Liski ''Pracownia Wypieków'' zachęcił mnie do pieczenia chleba, bułek...i pieczywa wszelkiego.Obecnie testuję łatwiejsze przepisy,ale z pewnością, z czasem spróbuję upiec chleb na prawdziwym zakwasie.
Rogale zwyczajne
/6 dużych rogali/
Źródło: Pracownia Wypieków


400 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody




Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm).
Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta.
Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem . Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C.
Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu.
Piec 20-30 minut.
Gotowe!

niedziela, 20 czerwca 2010

Miśki


Pamiętacie ''Miśki'' Haribo, jedne z moich ulubionych cukierków,można było je kupić tylko w ''Peweksie'', albo dostać od cioci z Niemiec...kilka dni temu byłam  na miejscowym festynie....niestety ''Miśków'' nie było...

sobota, 19 czerwca 2010

Dżem pomarańczowy

W czasach mojego dzieciństwa pomarańcze były towarem deficytowym i  pojawiały się tylko w paczkach od Św.Mikołaja. Dziś pomarańczowe drzewa rosną w moim ogrodzie, a gałęzie uginają się pod ciężarem owoców, jest ich tak dużo, że rozdajemy je znajomym, a ja przygotowuje z nich mój ulubiony dżem pomarańczowy, którym zamierzam obdarować najbliższych.

Pomarańcze dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, wkladamy do garnka lub miski i zalewamy zimną wodą pozostawiając je w wodzie na 4 do 6 dni (wodę zmieniamy 2 razy dziennie rano i wieczorem).
Następnie kroimy pomarańcze razem ze skórka w małe kawałeczki (pozbywamy się ewentualnych pestek), ważymy i na każdy kilogram owoców przygotowujemy 800 - 900 gr cukru.Pokrojone pomarańcze wkładamy do garnka o grubym dnie i zagotowujemy często mieszając, nastepnie dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu okolo godziny często mieszają, aż dżem zgęstnieje.Wkładamy gorący dżem do wygotowanych słoików , zakręcamy i przykrywamy kocem lub ręcznikiem do czasu aż całkiem wystygną.Gotowe:)

piątek, 18 czerwca 2010

Muffiny


Małe babeczki pachnące czekoladą i pomarańczami, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wspaniałe na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo czekoladowe i mało słodkie, doskonale nadają się do zamrożenia.Przypominają cupcakes, ale są od nich bardziej mięsiste. Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka…

Muffiny
Żródło: Peccati di gola
Składniki na 12 szt.
225 gr. mąki
36 gr. kakao
15 gr. proszku do pieczenia
90 gr. cukru trzcinowego
105 gr. czekoladowych kropeczek
45 gr. kandyzowanej skórki pomarańczowej
75 gr. jajek (waga bez skorupki)
285 gr. mleka
70 gr. masła
6 gr. likieru pomarańczowego np. Grand Marnier
Do posypania: mielone migdały lub orzechy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wgłębienia w formie na muffiny posmarować olejem lub wyłożyć je papilotkami.
W jednej misce wymieszać  składniki ‘’suche’’: mąka, kakao, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, czekoladowe kropeczki, kandyzowana skórka pomarańczowa.
W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki , a następnie połączyć z suchymi składnikami  mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Wypełnić foremki do połowy wysokości i wstawić do piekarnika na 25 minut. Gotowe!


niedziela, 13 czerwca 2010

Czekoladowe cupcakes z kremem


Ostatnio nauczyłam się robić ''cukrowe koronki'' i mój ulubiony dżem pomarańczowy. W tym przepisie udało mi się wykorzystać obie rzeczy....polecam cupcakes do popołudniowej kawy : małe, śliczne i pyszne.
Cupcakes czekoladowo – pomarańczowe

Zródło :Ginger & tomato

Na 12 szt.
125 gr. masła

100 gr. gorzkiej czekolady
300 gr. dżemu (ja użyłam pomarańczowego)
150 gr. cukru
2 jajka
150 gr. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć masło do otrzymania kremu, dodać masło do rozpuszczonej czekolady i wymieszać, dodać dżem, cukier i rozbełtane jajka, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wypełnić 12 foremek do cupcakes do ¾ wysokości, włożyć do piekarnika na 25 minut 180 stopni.Odstawić do wystygnięcia.

Kakaowy cheese frosting

Zródło: Zenzero & Canella

100 gr. miękkiego masła
110 gr. Sera Philadelphia
125 gr. cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao

Utrzeć masło i ser a następnie dodawać cukier po łyżce przesiany cukier puder i kakao, ubijać mikserem do uzyskania kremu. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodać łyżkę mleka. Włożyć do lodówki na godzinę, a następnie dekorować cup akces. Udekorowane cup akces przechowywać w lodówce.

niedziela, 30 maja 2010

Bułeczki pszenne

Chlebak pusty, a w lodówce świeże drożdże. Zaglądnęłam na jeden z moich ulubionych blogów i nie zawiodłam się...na śniadanie ciepłe bułeczki z domowym dżemem.


Bułeczki pszenne
(źródło: Pracownia Wypieków)

1 małe jajko
200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
340 g białej mąki
7 g soli morskiej
do posypania: ja użyłam migdałów

Mąkę, sól i masło utrzeć ręką. W miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich cukier i 4 łyżki zimnego mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać na przykład migdałami i włożyć do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min.

wtorek, 25 maja 2010

Soul sweet


Obserwuję z niepokojem powódź we Wrocławiu, to miasto jest mi bardzo bliskie ,bo spędziłam w nim pięć pięknych lat… dla mnie Wrocław to przyjaciele, spacery po Ostrowie Tumskim wieczorową porą, obiady w barze ‘’Kubuś’’, setki pachnących i kolorowych kwiatów na Placu Solnym…
I moje ulubione miejsce we Wrocławiu ‘’Soul Cafe’’…. ten przepis jest inspirowany jedyną z serwowanych tam pyszności …chrupka ,słodka beza i lekko kwaskowaty, aksamitny krem.

Soul Sweet

Beza:
200 gr. białek
400 gr. cukru pudru
Ubić białka na sztywna piane, później dodawać powoli cukier puder mieszając delikatnie .
Na blasze ułożyć papier i używając sac a poche tworzyć wybrany kształt na przykład dwa okręgi,
Włożyć do piekarnika na 45 min / temp 130 st. (drzwiczki piekarnika lekko uchylone) później podwyższyć temperaturę do 150 st. i zostawić na 15 minut (drzwiczki piekarnika zamknięte)
można zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.

Krem:
Bita śmietana
Mascarpone
Cukier
Skórka limonki i sok
Mascarpone wymieszać z cukrem ,sokiem z limonki i starta skórka ,ubić śmietanę i dodać do mascarpone. Nie podaję ilości, bo wszystko zależy od tego czy lubicie krem bardziej słodki lub kwaskowaty, lekki jak bita śmietana czy też bardziej gęsty i oczywiście od wielkości deseru.

sobota, 22 maja 2010




Wszystko zaczęło się w babcinej kuchni kiedy jako mała dziewczynka dreptałam uczepiona babcinego fartucha....podjadałam farsz do pierogów, wałkowałam ciasto na niedzielny makaron na drewnianej stolnicy i ucierałam babki w ciężkiej makutrze ...dziadek pachnący pszczołami przynosił słodkie plastry miodu lipowego, akacjowego, spadziowego, gryczanego… a ja, mała pszczółka czekałam z pajda świeżego chleba i szklanka zimnego mleka na odrobinę tej złotej słodyczy.
Teraz moja kuchnia pachnie rozmarynem, szałwią, tymiankiem…. w ogrodzie żółto od cytryn, biało od kwiatów pomarańczy, zielono od fig ,ale jedna rzecz pozostała niezmieniona… wciąż jest w niej miejsce na wiele slodyczy.