Na urodziny bardzo drogiej mi osoby i wielkiego fana drużyny piłkarskiej z Neapolu...ciasto czekoladowe Devil's Food Cake przełożone równie czekoladowym ganache i dżemem morelowym własnej produkcji.
Składniki:
280 gr. mąki
375 gr. cukru
170 gr miękkiego masla
75 gr. kakao
290 ml wody
6 gr sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i ubijać mikserem przez 30 sekund na niskich obrotach , a następnie przez 3 minuty na wysokich obrotach. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy i piec przez 30 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na dodatkowe 10 minut.Podawać przełożone ulubionym kremem lub zwyczajnie ze szklanką zimnego mleka.Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz!